Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Skapar en situation där ingen litar på någon”

Uppdaterad
Publicerad
Gårdagens taktikröstning i regionfullmäktige kan få myckert stora konsekvenser för det politiska klimatet i Skåne, tror flera statsvetare.

Budgetomröstningen i Skånes regionfullmäktige igår väcker reaktioner. Socialdemokraterna och miljöpartiet frångick praxis och  taktikröstade på Sverigedemokraterna och fällde därmed  alliansens förslag i första röstomgången. Förfarandet kan leda till ett nytt och sämre samarbetsklimat, menar flera statsvetare och politiker Sydnytt har talat med.

– De har skapat en helt ny praxis, som kan påverka hela Sverige. Vi känner oss nu fria att använda samma medel längre fram, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Folkpartiet i regionfullmäktige.

Han får stöd av statsvetaren Mikael Sundström, som ser ett nytt scenario framför sig.

– På kort sikt har tjänar de så klart på att de får igenom sin budget. Och det är helt enligt reglerna. Man får göra så här. Men om man håller på med tjuv- och rackarspel, får man det tillbaka längre fram, säger han.

– Det skapar en situation där ingen litar på någon, och det gör att vi får ett mycket mera instabilt läge i framtiden, säger han.

 Statsvetarveteranen Anders Sannerstedt är inne på samma linje. Och han ser också ett trendbrott i det faktum att de rödgröna röstade på Sverigedemokraternas förslag.

– De lär bli kritiserade för det, och det är en diskussion de måste vara berdda att ta. Vad det får för konsekvenser återstår att se, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Budgeten i Region Skåne

Mer i ämnet