Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan och huvudskyddsombudet Titti Lundquist menar att budgeten är ett luftslott som inte stämmer överens med verkligheten. Lars Lundberg (KD), ordförande i sjukhusstyrelsen, håller inte med. Se mer i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Hård kritik mot miljonbesparingar på lasarettet i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Lasarettet i Ystad bär med sig en tung ekonomisk ryggsäck in i det nya året. Målsättningen är att 155 miljoner kronor ska sparas in, exempelvis genom att minska beroendet av hyrpersonal och få betalt för fler operationer.

– Man bygger luftslott, säger Titti Lundquist från Vårdförbundet.

Hon beskriver det som att regionen förväntar sig en lyxbil, men bara är beredda att betala för en billig småbil. Resurserna och kraven går inte ihop.

– Det är inte den verkligheten vi lever i, säger Titti Lundquist, som arbetar som huvudskyddsombud och barnmorska på lasarettet.

”Ska inte märkas”

Det finns ännu inga uttalade sparkrav till verksamheterna. Enligt ordförande i sjukhusstyrelsen, Lars Lundberg (KD), är förhoppningen att effektivisera verksamheten, bland annat att genom att minska beroendet av dyr hyrpersonal, och öka intäkterna genom att genomföra fler operationer.

– Min målsättning är att det inte ska märkas.

Befarar sämre vård

Från Socialdemokraternas håll är kritiken hård. Även om de delar ambitionen att minska hyrpersonalen, befarar de att att budgeten kommer leda till nedskärningar och sämre vård, säger Birgitta Cestrone Nyman (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Man har redan så stora svårigheter med långa väntetider och bemanningen. Personalen behöver fler kollegor och bättre arbetsmiljö. Inte fler krav på besparingar.

Vill locka fler

Lasarettet saknar omkring 100 sjuksköterskor, om man ser tillTä budgeterat antal tjänster.

Lars Lundberg (KD) är mycket orolig över personalläget och säger att fokus nu ligger på att göra lasarettet till en attraktivare arbetsplats där personalen trivs.

– Ge mig lite tid så hoppas jag att vi med treklövern och Region Skåne kan leverera lite som gör att vi blir en attraktivare arbetsgivare.

I klippet berättar Vårdförbundets huvudskyddsombud på lasarettet Titti Lundquist om det tuffa läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.