Foto: SVT/Polisens förundersökning

”Bunkerläkaren” blir av med läkarlegitimationen

Publicerad

Den så kallade ”bunkerläkaren” som dömts till fängelse för att ha fört bort och låst in en kvinna i flera dagar i Skåne blir av med läkarlegitimationen, det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bestämt.

”Bunkerläkaren” träffade i september förra året en kvinna som han bestämde sig för att ha som sin ”flickvän”. Han drogade kvinnan och körde henne från Stockholm till sin gård där han höll henne inlåst i sex dagar.

Tingsrätten dömde läkaren till tio års fängelse för människorov, men straffet sänkte sav hovrätten med två år eftersom läkaren bedömdes ha en psykisk störning. Högsta domstolen tog aldrig upp fallet till prövning.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) bestämt att mannen också ska bli av med sin läkarlegitimation. I sitt beslut skriver nämnden att mannen ”genom brottet tveklöst missbrukat det förtroende som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare hade kvinna i bunker

Mer i ämnet