Bunkerläkaren kan bli av med legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade bunkerläkaren, som förde bort och låste in en kvinna i norra Skåne, kan bli av med sin läkarlegitimation.

Den 38-årige läkaren stämde träff med en kvinna i Stockholm. I hennes lägenhet drogade han ner henne och förde sedan bort henne med bil. Han låste sedan in kvinnan i en bunker, som han byggt på sin gård i Norra Skåne.

Mannen dömdes i hovrätten för människorov till åtta års fängelse. Det var i april, men redan i februari, innan tingsrättens dom föll, öppnade IVO (Inspektionen för vård och omsorg) ett ärende rörande mannens läkarlegitimation, rapporterar P4 Kristianstad.

Läkare hade kvinna i bunker

– I just det här fallet är det ingen direkt fara för patientsäkerheten. Syftet med ett sådant återkallande är att stå för en säkerhet – att legitimerad personal är värd att lita på, säger Niklas Johansson, inspektör på IVO till P4 Kristianstad.

Det är Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd som fattar det slutgiltiga beslutet kring bunkerläkarens legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare hade kvinna i bunker

Mer i ämnet