Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Johnson (M) vill att Burlöv kommun ska undantas från ebolagen. Foto: SVT

Burlöv ligger sämre till än Malmö – men får inte göra undantag från lagen

Uppdaterad
Publicerad

Ebolagen ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill i väntan på uppehållstillstånd. Flera kommuner får göra undantag från lagen. En kommun som vill men inte får är Burlöv.

Malmö är en av de 32 kommuner som får lov att göra undantag från ebo, på grund av att staden har särskilt utsatta områden.

SVT har kartlagt Sveriges kommuner efter utbildningsnivå, valdeltagande och sysselsättning. Jämförelsen visar att Burlöv, sett till hela kommunen, ligger sämre till än Malmö.

Burlöv har visserligen högre sysselsättning än Malmö men fler lågutbildade och lägre valdeltagande. Sammanvägt ger det Burlöv en sämre placering på listan än Malmö.

Ändå är Burlöv inte en av de 32 kommunerna som får lov att göra undantag från ebolagen.

Regeringen lyssnade inte

– Jag tycker att det är dåligt eftersom Burlöv gränsar till Malmö, får de undantag tycker jag att vi också borde få det. Jag skrev ett brev till regeringen i december men de har inte lyssnat på det, säger Lars Johnson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lars Johnson ser flera saker han skulle vilja förbättra. 

– Vi behöver göra något åt boendesituationen, det bor för många i samma lägenheter. Vi behöver också bli bättre på skolan, men då krävs det att man kan hantera problemen och då kan det inte bara fyllas på, säger Lars Johnson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer