Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zina Kubba bodde hos systern i Malmöstadsdelen Rosengård när hon kom till Sverige. Foto: SVT/TT

Zina bodde hos sin syster när hon kom till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Zina Kubba bodde hos sin syster i ett utsatt område när hon kom till Sverige från Irak och sökte asyl. För henne var det viktigt att i början få bo med personer som hon kände. Därför är hon skeptisk till lagändringarna som begränsar asylsökandes rätt att bo var de vill.

– När jag kom till Sverige och sökte asyl hade jag min syster som är gift här. Jag var hos henne. Jag hade hört och sett att mina väninnor lidit mycket, att kök och badrum var gemensamt och att man inte hade någon privat sfär, berättar Zina om varför hon valde att bosätta sig hos sin syster i stället för på någon av de asylanläggningar som Migrationsverket driver.

Ska minska trångboddheten

Zina bor nu i en egen lägenhet och har fått uppehållstillstånd, jobbar på en hamburgerrestaurang och har kommit igång med sitt liv i Sverige. Hennes syster bor i Rosengård i Malmö, vilket är ett av de socioekonomiskt utsatta områden där Sveriges kommuner nu ska få göra undantag från att asylsökande ska få bosätta sig. Även om det var trångt hos systern är hon glad över att hon inledningsvis fick bo hos henne.

En av anledningarna till att regeringen nu begränsar möjligheten för asylsökande att bo var de vill, är just att minska trångboddheten. Men tanken är också att asylsökande inte ska kunna bo i de områden som har störst socioekonomiska utmaningar.

Ser inget problem

Möjligheten att hitta eget boende tas inte helt bort, men begränsas i de områden där långtidsarbetslösheten är hög samtidigt som utbildningsnivån, valdeltagande och sysselsättningen är låg.

Men Zina tycker inte att det faktum att hon inledde sin vistelse i Sverige i just ett sådant område har varit ett problem.

– Nej, jag tycker tvärtom. Det finns de som bär en rädsla inom sig och kommer från en miljö som skiljer sig radikalt från Europa. Därför väljer de till en början att bo med sina släktingar. Sedan ser de hur läget ser ut och börjar anpassa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer