Foto: SVT

Bussolyckan i Lund – rättegång avslutad

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den busschaufför som körde på två personer i centrala Lund i februari i fjol, genom att åklagaren och försvarsadvokaten höll sina slutpläderingar.

Olyckan skedde på Bangatan, alldeles utanför järnvägsstationen den 6 februari. En 65-årig man omkom, och en 19-årig flicka fick skallskador. Chauffören är misstänkt för vållande till annans död och vållande av kroppsskada. Själv nekar han till brott.

Han har uppgett att bussen skenade utom hans kontroll, att han försökte stanna men misslyckades med det.

Oenighet om fel

Slutpläderingen inleddes klockan 9. Åklagaren Stefan Waern menar att den tekniska undersökningen visar att det inte var något fel på bussen, och att chauffören måste ha tryckt på fel pedal.

– Det rör sig inte om en personbil utan en buss och det ställer extra höga krav på föraren, sa Stefan Waern i rättssalen.

– Föraren har gett för mycket gas och inte bromsat i tid. Att tre fristående bromssystem skulle fallera samtidigt och inte lämna några spår efter sig är osannolikt, enligt åklagaren.

Vill ha villkorligt

Åklagare Stefan Waern yrkar på villkorlig dom, medan försvararen Jan Åke Fält vill att hans klient frias.

Enligt försvaret har händelser med skenande bussar inträffat på andra ställen, bland annat i Stockholm. Detta då det inte kan anses bevisat att chaufförens uppgifter är oriktiga, menar Jan Åke Fält.

– Om det kommer in vatten kan bussens system påverkas, sa han.

Jan Åke Fält hänvisar till en brittisk rapport och till en olycka på Lidingö, där utredaren kom fram till att man bör beakta andra alternativ.

– Utredaren konstaterar att det kan finnas flera alternativa förklaringar. Om rätten ändå anser att detta gått till enligt åtalet, så rör det sig inte om straffbar oaktsamhet.

Efter slutpläderingarna meddelades att dom faller den 17 oktober.

Vid fjärrvärmeolycka

Olyckan inträffade samtidigt med en stor fjärrvärmevattenläcka i Lund.

Bangatan var avstängd för biltrafik på olycksplatsen. Bussen körde förbi en polisbil, som blockerade gatan, upp på trottoaren och sedan ned på gatan igen, innan chauffören lyckades få stopp på fordonet.

Flera personer lyckades kasta sig undan, men två personer träffades alltså av bussen. Ett hundratal personer blev vittne till olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet