Foto: Patrik Persson

Friande dom mot chaufför överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören friades från anklagelsen om vållande till annans död och vållande till kroppsskada när en man dog och en kvinna skadades allvarligt när en buss körde in i en folksamling i Lund i fjol. Nu överklagar åklagare Stefan Waern tingsrättens dom till hovrätten över Skåne och Blekinge.

Lunds tingsrätt anser att det står klart att bussens bromsar fungerat och att chauffören inte bromsade i tid för att påkörningen skulle ha kunnat undvikas, men att det kan uppstå svårtbemästrade situationer i trafiken där det inte är rimligt att hålla föraren ansvarig.

Foto: TT

Rätten var dock inte enig. Två av nämndemännen anser att chauffören varit oaktsam. Åklagaren delar deras bedömning och vill att chauffören döms för brotten han åtalades för samt att den skadade kvinnan tilldöms skadestånd.

Centrala delar av Lund spärrades av efter vattenläckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet