Ett tiotal intagna på Tygelsjöanstalten har varit sjuka i corona under julhelgen. Foto: TT

Coronautbrott på Tygelsjöanstalten

Publicerad

Ett tiotal av de intagna på Tygelsjöanstalten var under julhelgen och mellandagarna sjuka i corona. Hälften har tillfrisknat och anstaltschefen säger att situationen är hanterbar.

Den som kommer till anstalten för att avtjäna sin tid där tillfrågas om eventuella symptom. Det finns möjlighet att avvisa den som känner sig sjuk.

– I så fall så anvisar vi personen till anstalterna i Malmö eller Fosie. Där finns möjlighet att placera folk i karantän, säger Håkan Tullberg som är tillförordnad anstaltschef.

Man kan också testa intagna i Tygelsjö och Håkan Tullberg tycker att man har bra möjlighet att coronaanpassa.

– Jag tycker det eftersom vi är en öppen anstalt och vi har också stora ytor utomhus, säger han.

Stort utbrott

Trots det så var det ett relativt stort coronautbrott under julhelgen, då ett tiotal av de 65 intagna visade sig vara smittade.

– Det är klart att det är besvärligt, men jag tycker ändå det är hanterbart i och med att hälften har tillfrisknat, säger Håkan Tullberg.

Tygelsjö är alltså en öppen anstalt och det innebär att de intagna låses inte in på sina rum. Istället låser personalen ytterdörrarna till huset på kvällen. Att låsa in folk för att försvåra smittspridning är alltså inget alternativ.

– Det finns det inte lagstöd för. Istället kan vi sektionera, alltså flytta om personer för att skilja smittade från friska och det har vi också gjort, säger Håkan Tullgren.

Hoppas på vaccinet

Som alla andra hoppas han nu på vaccinet.

– Jag hoppas ju att personalen ska räknas till gruppen som har samhällsbärande tjänster, säger han.

– När det blir dags för vaccinering av intagna så kommer det att ske här på anstalten. Vi har sjukvårdspersonal som kan sköta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.