Bokningsbara tider för vaccination för gruppen som är 18 år och äldre öppnar i veckan i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu kan 18-åringar i Skåne boka vaccintid – öppnar under tisdagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan 18-åringar boka vaccin i Skåne. Samtidigt fortsätter antalet covidfall att minska. Endast 25 nya fall har rapporterats i genomsnitt de senaste sju dagarna, vilket är den lägsta veckosiffran sedan augusti förra året.

Exakt antal fall som konstaterats smittade av den så kallade deltavarianten av coronaviruset i Skåne är oklart men det rör sig om ett lågt antal, enligt regionen.

Det begränsade antalet ökar möjligheten för Region Skåne att spåra de smittade:

”Varje nytt fall ska handläggas noga. Det låga antalet fall i Skåne ger dessutom smittspårarna möjlighet att utöka vem man kontaktar kring varje enskilt fall”, skriver regionen i ett mejl till SVT på tisdagen.

18+ får boka vaccination redan tisdag kväll

När det gäller vaccinationerna i Skåne öppnas bokningsbara tider för alla över 18 år redan under tisdagskvällen.

Det finns just nu många lediga tider på vaccinationsmottagningarna runt om i Skåne och därför väljer regionen att öppna bokningen för samtliga vuxna skåningar. Det innebär att alla som fyllt 18 år kan boka sig för vaccination mot covid-19.

– Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda hela den vuxna befolkningen deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att skåningarna prioriterar att vaccinera sig, även i semestertider, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne, i ett pressmeddelande.

Få nya fall

Antalet covid-19-fall fortsätter att minska i Skåne och har gått ned med 20 procent den senaste veckan. Endast fem personer med covid-19 får sjukhusvård i regionen.

Provtagningen minskar inte lika mycket. Men ökat resande kan innebära större risk för smittspridning.

– Det är möjligt att träffa andra i större utsträckning men det bör fortsatt ske med viss försiktighet. Det är bra att många fortsätter testa sig och vi har god tillgång till provtagning i Skåne, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Hittills har 156 294 fall med covid-19 konstaterats i Skåne sedan pandemins utbrott i mars förra året.

Till och med den 4 juli i år har totalt 1 767 personer med covid-19 avlidit i Skåne.

Se alla siffror och fler covidnyheter från Skåne i vår direktrapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet