Senaste nytt om coronaviruset i Skåne

Här rapporterar SVT om den senaste händelseutvecklingen i Skåne kring coronaviruset.

Här rapporterar SVT om den senaste händelseutvecklingen i Skåne kring coronaviruset.

Senaste nytt om coronaviruset i Skåne

Pinnat inlägg

Vi avslutar coronachatten den 31 mars

Den 25 mars 2020 startade vi den här chatten för att kunna ha en kontinuerlig direktrapportering och en dialog med er i publiken. Chatten har varit mycket välbesökt (närmare fyra miljoner besök). Från och med den 1 april räknas inte covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Vi märker också att inlägg och frågor från er i publiken minskar. Vi kommer därför att avsluta denna chatt den sista mars, drygt två år efter att den startats. Vi kommer såklart att fortsätta att bevaka ämnet, det är bara chatten som vi stänger ner. Vi på redaktionen vill passa på att tacka alla er som tagit del av chatten och engagerat bidragit med era inspel.

Göran Eklund
Ansvarig utgivare för SVT Nyheter Helsingborg och Skåne

Pinnat inlägg

Här är Region Skånes senaste lägesbild:

• Antal patienter med konstaterad covid-19 som vårdas på vårdavdelning (29 mars): 82 (-16 sedan 22 mars)

• Antal patienter med konstaterad covid-19 som vårdas på intensivvårdsavdelning (29 mars): 0 (oförändrat sedan 22 mars)

• Totalt antal avlidna i Skåne:
Med covid-19 i Skåne (17 mars) 2 255 (+28 sedan 10 mars)
I covid-19 i Skåne (10 mars): 1 914 (+43 sedan 24 feb)
• Totalt antal vaccinerade i Skåne (andel över 12 år):
Med en första dos (29 mars): 1006041 (+325 sedan 22 mars)
Med en andra dos (29 mars): 988032 (+583 sedan 22 mars)
Med en tredje dos (29 mars): 644088 (+5179 sedan 22 mars)
• Totalt antal covidvaccindoser i Skåne (22 mars): 2638161 (+6087 sedan 22 mars)

• Totalt antal personer med konstaterad covid-19 i Skåne sedan pandemins utbrott (16 mars): 335 488 (+892 sedan 9 mars)

OBS! Statistiken över totalt antal konstaterat covidsmittade i Skåne uppdateras tills vidare av Folkhälsomyndigheten på torsdagar. Tittar man på siffrorna kan man tro att smittan störtdyker i Skåne. Den slutsatsen kan man inte säkert dra med tanke på att rekommendationerna angående testning har ändrats.

OBS! All statistik dras med en viss eftersläpning som regionen korrigerar efter hand vilket gör att vissa siffror verkar ologiska i förhållande till tidigare lägesbild.
Här finns mer detaljerad information om den senaste statistiken från Region Skåne.

Senast uppdaterad den 29 mars.

Ove • En önskan att ni varje vecka skriver hur stor smittspridningen är. Kanske kan ni ha en liten inforuta så att man titta där varje vecka?

Sara • Finns det flera olika omikronvarianter? Kan alla som nu varit sjuka i omikron bli sjuka på nytt av omikron från Kina eller England?

Jag vet inte hur många varianter som finns, men du kan bli sjuk av samma variant flera gånger. Precis som du kan bli förkyld flera gånger.

Klara • Hur går det med vaccinationen av alla de som nu kommer till oss. Finns det mobila vaccinationsbussar nu?

Region Skåne har en vaccinationsbuss som ska köra runt till olika förläggningar.

Ann • Känner flera som fått covid både två och tre gånger trots tre vaccindoser. Skapar inte kroppen egen immunitet mot covid när man smittats? Kan man smittas av samtliga olika varianter?

Du kan bli sjuk flera gånger i covid, precis som du kan bli förkyld flera gånger. Det finns ingen vaccination som skyddar till hundra procent, men sprutorna skyddar mot att bli allvarligt sjuk om du blir smittad.

Vi har fått många frågor om hur det ser ut med smittspridningen i Skåne just nu. Det här är informationen som vi fått från Eva Melander som är smittskyddsläkare i Region Skåne.

Från och med v 6 (alltså i början av mars) så ändrades kraven på provtagning och efter det så är det svårt att veta hur många som egentligen är smittade. Som det är nu så provtas bara personal i sjukvård och inom äldreomsorgen samt personer som bor på särskilt boende och vissa patienter.

Det man kan se är att andelen som konstateras ha covid bland de som testas minskar kontinuerligt. Den senaste siffran är att 9 % av de provtagna med symptom på akutmottagningarna var positiva. Det ska jämföras med slutet av januari då samma siffra låg på 30 %. Siffran har sedan dess sjunkit varje vecka.

Antalet inlagda på sjukhus är också en bra indikator på hur det står till. Just nu ligger totalt 82 patienter med covid på skånska sjukhus. Hälften av dem på grund av sjukdomen, den andra hälften vårdas för något annat, men har covid. Ingen patient vårdas för covid på iva. Också antalet fall bland äldre på särskilt boende minskar.

Covid finns fortfarande i samhället och Eva Melander påminner om att man fortfarande kan smittas. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma från arbete, skola och förskola om man blir sjuk. Man ska stanna hemma tills man är stabilt förbättrad och den som haft feber ska haft minst ett feberfritt dygn.

Stina • Professor Arnberg säger att pandemin inte är över. Finns det inte möjlighet att ni fortsätter ett tag till? Kanske kan ni rapportera lite mindre men ändå det viktigaste? Det är så mycket som snurrar runt i sociala medier. Så det behövs någon som rapporterar klart och tydligt vad som gäller.

Vi kommer att fortsätta att rappportera om covid, men inte i chattform. Istället blir det i det vanliga nyhetsflödet.

Erika • Deltakron talade man om för ett tag sedan. Vet man något mer? Har den varianten fått någon spridning i Sverige? I Världen?

Allt jag vet är situationen i Skåne och här finns inget känt fall enligt Smittskydd Skåne.

Siv • Hur går det med vaccin till alla som kommer? Finns det tillräckligt till dem?

Det finns gott om vaccin och ingen risk för brist.

Nettan • Smittan är inte över för att restriktionerna är slut. Stanna hemma om ni har symptom och undvik att smitta andra. Tyvärr bryr sig inte folk längre "för man blir ju vara lindrigt sjuk" . Men tänk på att det finns kanske personer runt om dej som kan bli väldigt dåliga trots vaccinering. Så, ta ditt ansvar stanna henna om du har symptom.

Bertil • Tack! Kommer att sakna er. Tycker nog att det är lite väl tidigt att sluta med rapporteringen. För mig är det fortfarande pandemi.