Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnare Maria Landgren menar att skolornas stora erfarenhet av vaccinering kommer att vara till hjälp. Foto: Andreas Bjurö/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Region Skåne: Barnen ska vaccineras i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor startar vaccinationen av 12-15-åringar mot covid-19. Vaccinationen ska ske på skolorna och planeringen har redan börjat.

Samtidigt varnar Region Skåne för att vaccinationsgraden är för låg i gruppen 16-40 år och satsar därför på en särskild drop-in-dag.

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till att vaccinera alla barn och unga mellan 12 och 15 år. I Skåne startar vaccinationen vecka 41, alltså den veckan som börjar 11 oktober. Den här gruppen ska vaccineras på skolorna.

– Det är vårt ansvar att säkerställa det här och vi är mycket glada och tacksamma över de väl fungerande rutiner som redan finns inom elevhälsan, sa regiondirektör Alf Jönsson på presskonferensen.

Total rör det sig i nuläget om cirka 67000 barn i åldersgruppen men fler kommer att tillkomma under hösten.

– Man måste ha fyllt 12 år så det kommer att tillkomma nya tolvåringar som fyller år under hösten, säger vaccinationssamordnare Maria Landgren.

”Skolan bästa platsen”

Alf Jönsson uppmanade alla föräldrar att snabbt fylla i blanketten där man samtycker till vaccinering.

– Det gör att det här kan gå snabbt och smidigt, sa han.

– Vi vill ha en hög och jämlik vaccinationsgrad och då vet vi att skolan är bästa platsen. De är vana att vaccinera och vi kommer att använda de rutiner som finns så långt som möjligt, säger Maria Landgren.

Vaccineringen ska skötas av vårdcentralerna och kommer att ske på runt 600 skolor runt om i Skåne. Planeringen ska vara klar veckan innan man vaccinerar och då ska också information gå ut.

– Vi håller på och parar ihop de 600 skolorna med 160 vårdcentraler just nu, säger Maria Landgren.

Drop in på alla vårdcentraler

Det som oroar Region Skåne mest nu är att vaccinationsgraden i åldern 16-40 år är alldeles för låg.  I den gruppen är det var tredje som inte vaccinerat sig alls.

– Är det här ”Ska-bara-generationen” som inte kommer till skott för att boka tid? Vi måste hur som helst nå den här gruppen, sa Alf Jönsson.

För att göra det kommer ett kort att skickas med posten till alla skåningar i åldersgruppen 16-40 år med en uppmaning till vaccinering. Samtliga vårdcentraler i regionen kommer också att hålla öppet lördagen 16 oktober för drop-in-vaccinering för alla.

Resten av livet

– Vi kommer att få leva med den här smittan troligen i resten av våra liv, sa Alf Jönsson.

– För att vi ska kunna mota smittan behöver vi nå närmast 100-procentig vaccintäckning. Så inget ”Ska bara...” – utan gå och vaccinera dig.

– Kommer att starta 11 oktober.

– Vaccineringen sköts av vårdcentralerna ute på skolorna. Även på särskolor och friskolor kommer det att ske vaccinering.

– Även i den här gruppen kommer det att vara sex veckor mellan de två doserna och även andra sprutan ges i skolan.

– Föräldrar och andra vårdnadshavare måste skriva på en blankett där man samtycker till vaccinationen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet