Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skånska vinodlarparet Lotta och Håkan Hansson ser möjligheter till stora förändringar efter Högsta domstolens beslut om Winefinder. Foto: Renato Rakonic/SVT

HD-dom väcker förhoppningar hos skånske vinodlaren Håkan Hansson

Uppdaterad
Publicerad

Det danska e-handelsföretaget Winefinder fick under fredagen grönt ljus från Högsta Domstolen och kan därmed fortsätta med försäljning av alkohol till sina svenska kunder. Skånske vinodlaren Håkan Hansson tror att beslutet kan ha omvälvande konsekvenser.

– Detta innebär en total förändring av hela detaljhandeln kring alkoholförsäljning i Sverige.

2020 stämdes företaget av Systembolaget för att ha brutit mot den svenska alkohollagen och marknadsföringslagen. En dom från Patent- och marknadsdomstolen förbjöd e-vinhandlaren att sälja alkohol i Sverige.

Förra året fick företaget rätt, efter att ärendet prövats i Patent- och marknadsdomstolen, att på nytt börja sin försäljning av alkohol till svenska kunder.

Och nu slår även HD fast den domen.

”Omvälvande förändringar”

Den skånske vinodlaren gläds över dagens beslut och ser många förändringar på horisonten.

– Detta innebär en total förändring av hela detaljhandeln kring alkoholförsäljning i Sverige. Detta öppnar enorma möjligheter för oss som sysslar med detta, säger han.

Experten håller inte med

Jörgen Hettne är professor i handelsrätt och en expert inom EU:s konstitutionella utveckling med störst fokus på marknad och konkurrenspolitik, i synnerhet statliga monopol, offentlig upphandling och statligt stöd. Han delar inte Håkan Hanssons syn på dagens dom.

– Det är inte en dom som skulle innebära ett hot mot alkoholmonopolet. Det är inget stort bekymmer i alkoholpolitisk mening, säger han.

Se och hör mer från både vinodlaren och experten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.