Svårt för taxichaufförerna med de nya id-kontrollerna. Foto: SVT

Taxiförare uppmanas kolla id

Uppdaterad
Publicerad

Taxichaufförerna som kör flyktingar över bron riskerar att dömas för människosmuggling. Nu rekommenderas de att be alla resenärer till Sverige visa id.

Den som för in en person i Sverige olovligt riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

– Det gäller oavsett om det är en privatperson eller en taxichaufför, säger Jimmy Serrano, kammaråklagare i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Efter att den svenska polisen för någon dag sedan gick ut med att fler flyktingar försökt ta sig in i  Sverige med taxi, har Dansk Taxiråd, taxiföretagens branschorganisation, gått ut med rekommendationer om hur förarna bör hantera situationen.

– Vi säger till dem att om de har tvivel om kunden får ta sig in i Sverige bör de be om pass. Om de fortvfarande tvivlar efter det, så bör de tacka nej till körningen, säger Trine Wollenberg, direktör på Dansk Taxiråd.

Mycket pengar på spel

Men körningar till Sverige betyder samtidigt mycket pengar, vilket försätter chaufförerna i ett dilemma.

– Det är ju en riktigt sorglig situation som gör taxichaufförernas arbete svårare, säger Trine Wollenberg.

Det här är råd som är välkända på Köpenhamns flygplats bland de danska förarna.

– Jag ber alla som ska till Sverige om pass eller visum. Om de inte har det, kör jag dem inte, säger Bent Brinker, taxichaufför på Köpenhamns flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.