I sommar är det dags för den första skörden av cannabis i växthusen i Odense som Danish Cannabis köpt. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska odlare storsatsar på cannabis

Publicerad

Cannabisindustrin växer och danskarna vill ha en bit av kakan.

Samtidigt som de danska politikerna beslutat att fler danska patienter ska kunna få medicinsk cannabis utskrivet så klubbade Folketinget också att det ska bli tillåtet att odla cannabis för medicinskt bruk i Danmark. Sen den första januari har elva danska företag fått tillstånd och satsar flera hundra miljoner på att få igång en dansk cannabisindustri.

Just nu pågår förberedelserna när de danska cannabisföretagen förbereder växthus som tidigare använts för grönsaksodling. Men vem som helst får inte odla. Det är strikt villkorat vem som får producera cannabis och hur det ska gå till och det blir inga öppna fält med cannabis.

I sommar är det dags för den första skörden av cannabis i växthusen i Odense som Danish Cannabis köpt. Foto: Johan Nilsson/TT

Vill bygga ny exportindustri 

Lars Hvidfeldt.

– Odlingen ska ske i helt slutna rum och odlarna måste ha total kontroll över hela kedjan. Det finns ett 230 sidor stort dokument som reglerar allt. Stora investeringar krävs för att uppfylla säkerhetskraven. Det ska vara ett stängt produktionssystem så att inga produkter kan komma ut ur systemen så vi kommer ha vakter, övervakning och mycket hög säkerhet, säger Lars Hvidfeldt, vice ordförande iLandbrug & Fødevarer, som motsvarar den svenska lantbruksorganisationen LRF.

Det danska jordbruket ser detta som en stor möjlighet att tjäna pengar och bygga en helt ny exporterindustri. Lars Hvidfeldt vill att Danmark ska bli europaledande inom näringen och menar att det i dag bara är England som ligger före, och ser en möjlighet att gå om när de lämnar EU.

– Flera av de stora kanadensiska cannabisföretagen har valt att etablera sig här för att ha Danmark som brohuvud till resten av EU. Då får vi en produktion och knowhow i Danmark så att vi kan förse den europeiska marknaden i takt med att den öppnar upp nu för medicinsk cannabis.

”Har alltid varit duktiga på att förädla frö”

Det danska jordbruket har lång erfarenhet av odling och plantförädling. Nu ska den kompetensen användas till att odla och framställa så bra medicinsk cannabis som möjligt.

Paprikaplantor får lämna växthusen i danska Odense som Danish Cannabis köpt för att använda i sin produktion av medicinsk cannabis. Foto: Johan Nilsson/TT

– Vår organisation är ju inte experter på medicin men det vi kan är att odla plantor, göra produktionssystem och vi har alltid varit duktiga på att förädla frö. Så vi har en stor kompetens och detta kan utveckla sig till en industri där Danmark blir ledande. Förutom plantan så har kunskapen om hur man odlar cannabis också potential att bli en betydande exportmöjlighet, säger Lars Hvidfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer