Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu går danska politiker ut och uppmanar alla turister att hålla sig borta från Pusher street i Christiania. – Det finns bara en sak att göra för att få en förändring och det är att stoppa efterfrågan, säger Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstrup Andersen (S). Foto: TV2 Kosmopol/TT

Danska politiker till turisterna: ”Håll er borta från Pusher street”

Publicerad

Nu uppmanar flera danska politiker turisterna att inte besöka Pusher street i Christiania och att inte köpa droger där.

– Håll er borta. Det är inte längre det här öppna och härliga stället där man kan komma och köpa sig en bit ”mys-cannabis” (hyggepot). Det har blivit ett ställe där gängkriminella kämpar om marknadsandelar, säger Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstrup Andersen (S).

Christiania är en av Köpenhamns största turistattraktioner. Varje år besöker uppemot en miljon människor fristaden. Många är utländska turister som hört talas om hur det är här och vill se med egna ögon. Det var svaren som danska TV2 Kosmopol fick när man gick ut och frågade folk.

– Jag fick veta att det var som att kliva in i en annan värld, säger en kvinna.

– Det är ett väldigt intressant ställe att besöka, för något sådant här finns inte i England, säger Veronica May Davis.

De flesta turisterna verkar inte känna till den senaste tidens våldsvåg och att narkotikahandeln styrs av kriminella gäng.

Måste stoppa efterfrågan

Men nu går två tunga politiker ut och uppmanar turisterna att hålla sig borta från Pusher street.

– Det finns bara en sak att göra för att få en förändring och det är att stoppa efterfrågan, säger överborgmästaren Sophie Hæstrup Andersen  och hon får stöd av sin partikamrat Peter Hummelgaard som är justitieminister i Danmark.

– Många av turisterna har en naiv föreställning om att det handlar om hippies som odlar hampa i ett drivhus där hemma, säger han.

Har inte nått ut

Politikerna försöker få ut budskapet, men många turister tycker att man skulle kunna informera bättre, till exempel om säkerhet. Och Sophie Hæstrup Andersen håller med.

– Vi har inte nått ut bra nog, men jag har försökt och fortsätter att försöka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.