Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska justitieministern Peter Hummelgaard (S): ”Vill stänga Pusher street som vi känner den idag, inte bara för en tid utan permanent”. Foto: DR/EBU

Danska regeringen vill stänga Pusher street i Christiania för gott

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen vill stänga Pusher street för gott. Det sa den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) på en presskonferens under onsdagen.

På presskonferesen sa ministern att regeringen vill ”stänga Pusher street som vi känner den idag, inte bara för en tid utan permanent”. Det rapporterar danska TV2 Kosmopol.

– Jag är klar över att jag inte är den första justitieminsistern som säger det, la han till.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Kan bli dubbla straff

Peter Hummelgaard menar att det krävs två saker för att få till en stängning. På kort sikt handlar det om en massiv polisinsats.

– Det andra är att det krävs en grundläggande fysisk förändring av området runt Pusher street.

Regeringen vill också ge polisen möjlighet att göra Christiania till en skärpt straffzon. Det innebär att böterna för till exempel innehav av hasch blir fördubblat för den som åker fast första gången. Andra gången man åker fast i straffzonen kan det bli fängelse.

Så här sa de boende i Christiania efter mordet på Pusher street:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De boende i Christiania vill slå ner på droghandeln efter dödsskjutningen i lördags genom att stänga berömda Pusher street. – Det är en tickande bomb, säger Mette Prag, boende i Christiania. Foto: SVT och TV2/Lorry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Mer i ämnet