Christian Sonesson (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Staffanstorp. Arkivbild. Foto: SVT

Därför sprack Alliansen i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen stod det klart att Moderaterna i Staffanstorp samarbetar med Sverigedemokraterna, och inte med de andra allianspartierna.

– Vi känner att vi får ut mer moderat politik på det här sättet än vad vi fick med framförallt centern och liberalerna, säger Christian Sonesson (M).

Inför valet sprack allianssamarbetet i Staffanstorp, bland annat sedan Moderaterna öppnat dörren för Sverigedemokraterna.

– Vi höll fast vid vårt grundförslag att vi ville bilda en allians, och skulle inte det vara möjligt så kunde vi tänka oss en blocköverskridande lösning, säger Björn Magnusson, gruppledare i Liberalerna.

Hur blev reaktionen på det?

– Den blev väldigt negativ. Vi fick bära skulden för att vi hade spräckt Alliansen i Staffanstorp. Men det var nog bara en ursäkt för att kunna gå in i förhandlingar med SD, tror jag, säger Björn Magnusson.

Björn Magnusson (L). Foto: Helena Bohm Nilsson

– Sverigedemokraterna har varit lättare för oss att sitta ner med och diskutera politik än vad det har varit med framförallt Liberalerna, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Antiliberal politik”

Tillsammans får M och SD 54 procent i kommunfullmäktige. De har gjort upp i frågor som integrationsplikt för nyanlända, tiggeriförbud och kommunala ordningsvakter.

– Den politik som numera är moderat är också till stora delar också väldigt antiliberal och det är klart att en förhandling då förmodligen blir lättare med Sverigedemokraterna än att få ihop en allians med de liberala partierna, säger Björn Magnusson.

– Vi har alltid bedrivit en tydlig högerpolitik. Liberalerna har ju en historik där man tidigare samarbetat med Socialdemokraterna i Staffanstorp också, så det har varit svårt att lita på var de egentligen står, säger Christian Sonesson

Han säger att han pratat med partiledningen, men vill inte gå in på vad som sagts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.