Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Malmsten var en av poliserna först på plats vid skolattacken. Foto: Carolina Svalbacke

David Malmsten grep mördaren på Malmö latinskola: ”Satt djupa spår”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen är det ett år sedan morden på två lärare på Latinskolan i Malmö. David Malmsten var en av poliserna först på plats efter attackerna. Han berättar för SVT Nyheter Skåne om den dramatiska eftermiddagen.

– Det har satt djupa spår i mig som person och polis. Jag har lärt mig hur skört livet är och hur viktigt det är att ta hand om sitt liv och nära och kära, säger han.

Den här dagen hade David Malmsten yttre tjänst som gränspolis. Han och en kollega befinner sig vid Pildammsparken i Malmö när första SOS-samtalet kommer. Två minuter senare ringer även gärningsmannen själv in till SOS och säger att han mördat två personer.

Med dragna vapen

Gärningsmannen säger att han är på tredje våningen på skolan. Den informationen når David Malmsten och hans kollega via kommunikationsradion. Därför är de fullt fokuserade på att ta sig dit när de kommer fram. Med dragna vapen skyndar de upp för trappan.

– Jag ser att det ligger ett offer i korridoren. Min hjärna vill få det till att det är en docka. Det händer ibland att det är en filminspelning och att man har glömt att säga till, säger David Malmsten.

Dömdes till livstid

Men David och kollegan inser snabbt att det är en mycket svårt skadad kvinna. Precis då öppnas toalettdörren. Ut kommer en svartklädd 18-årig elev – gärningsmannen.

– Jag riktar mitt vapen mot honom och skriker ”vem är du”, säger David Malmsten.

När gärningsmannen är säkrad med handfängsel börjar kollegan Martin fråga honom vad som hänt. Då förstår de att det finns fler offer.

– Han säger att det finns fler offer och nickar mot en dörr i korridoren. Han har ju handfängsel på sig och kan inte peka, säger kollegan Martin.

Två kvinnliga lärare i 50-årsåldern mördas under skolattacken. Den 18-årige gärningsmannen döms till livstids fängelse för två mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet