Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagsförmiddagen höll de protesterande studenterna i Lundagård en presskonferens. Foto: SVT

Demonstranterna i Lundagård på presskonferens: ”Hot om våldsamt upplösande”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Lundagård, mot universitetets samarbete med israeliska företag och institutioner, har nu pågått i två veckor. Under onsdagen höll de en presskonferens.

– Palestinagård står nu under tydligt hot om våldsamt upplösande av polisen för att universitet ska kunna skjuta salut, säger representanterna.

Syftet med presskonferensen är att ge ett uttalande om hur de ställer sig till att universitetet vill upplösa tältdemonstrationen med hjälp av polis.

– Vi har kallat till presskonferens då det finns en risk att ”Palestinagård” snart avlägsnas med våld, säger en representant under presskonferensen och fortsätter:

Studentprotester mot Gazakriget

– Vi är vanliga studenter som valt att stå upp för mänskliga rättigheter där vårt universitet misslyckats.

Polisen: De måste bort före fredag

På fredag hålls nämligen doktorspromotion i Lundagård, ett evenemang som haft polistillstånd på plats i flera månader. Tältlägret har inte något polistillstånd.

Polisen säger till SVT Nyheter Skåne att demonstranterna måste bort före fredag.

– Det vet de om, säger polisens presstalesperson Sara Andersson.

Om polisen går in och fysiskt avlägsnar demonstranterna så finns det enligt representanterna en tanke på hur rörelsen bör agera, som de inte delar med sig av just nu.

– Just i denna frågan är vi en del av en större global rörelse. Vi har internt konversationer och dialoger men vi kan inte tala för vad enskilda som är en del av vår rörelse kommer att göra, säger de.

Ingen lösning mellan ”Palestinagård” och universitetet

I förra veckan hade demonstranterna möte med Lunds universitets ledning, men studenterna och ledningen lyckades inte komma fram till en lösning. Demonstranterna menar nu att all form av dialog med universitetet har upphört.

– Igår fick vi svar från universitetsledningen där de meddelade att de inte såg anledning till att fortsätta dialogen och hänvisade oss till studentkårerna, säger representanterna på presskonferensen.

Universitetet skriver till SVT Nyheter Skåne att de inte uppfattat mötena som konstruktiva och framöver kommer att prioritera dialog inom ramen för det organiserade studentinflytandet, det vill säga kårerna.

Studenternas protester med tält, palestinaflaggor och plakat med krav i Lundagård vid Lunds Universitet har pågått i två veckor. Foto: SVT/Otto Johansson

Vad vill studenterna och vad säger Lunds universitet?

Studenterna i tältlägret har ställt tre krav på Lunds universitet:

  1. Att Lunds universitet gör ett uttalande i solidaritetsuttalande för Palestina och erkänner akademins ansvar.
  2. Att Lunds universitet redovisar och avslutar allt samarbete med israeliska institutioner och företag som är delaktiga i den israeliska ockupationen.
  3. Att Lunds universitet verkar för att återuppbygga det palestinska utbildningsväsendet.

Lunds Universitet har sagt att de inte har några övergripande samarbeten i området, även om enskilda forskare och institutioner kan ha det.

I ett första uttalande sa även rektor Erik Renström att det inte är universitetets uppgift att bedriva utrikespolitik samt att man måste värna den akademiska friheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet