Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kanonerna rullas fram kan studenterna behöva avlägsnas. I klippet får du höra demonstranternas syn på det. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Kanonerna kan köra bort tältlägret från Lundagård

Uppdaterad
Publicerad

I över en vecka har det pro-palestinska tältlägret i Lund växt. Nästa vecka kan det få ett slut när det är dags för doktorspromotion och kanoner ska avfyras för att fira de nya doktorerna.

Doktorspromotionen sker fredagen 31 maj och har fått ett tillstånd från polisen för flera månader sedan medan tältlägret inte har något polistillstånd.

Kanonerna som ska avfyras kräver ett säkerhetsavstånd som till stora delar utgör den plats där demonstranterna och tälten är i dag.

Studentprotester mot Gazakriget

Polisen vill i nuläget inte kommentera exakt hur de planerar att lösa situationen.

Vill att universitetet möter krav

Demonstranterna har tidigare sagt att de kommer att vara kvar tills Lunds universitet mött deras krav, som bland annat innefattar att redogöra för och avsluta alla eventuella samarbeten med israeliska företag och institutioner.

– För oss verkar det som att det är i deras bästa intresse att ha ett produktivt samtal med oss med tanke på att detta sker, säger Sunniva som av lägret utsetts till en av talespersonerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet