Ett par hundra personer deltog i demonstrationen, som startade på Stortorget på lördagseftermiddagen. Foto: Gunilla Fritze

Demonstration mot rasism i Lund – efter förra helgens bråk

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter bråket mellan nynazister och antifascister på Bantorget i Lund, hölls på lördagen en demonstration mot rasism.

– Vi vill inte ha nazister på Lunds gator. Här ska alla vara välkomna, de som kom till Sverige i förra veckan och de som har bott här i hela sitt liv, säger Mikael M Karlsson, ordförande i Förbundet Tillsammansskapet som är partipolitiskt obunden.

– Vi vill inte ha nazister på Lunds gator, säger Mikael M Karlsson, ordförande i Förbundet Tillsammansskapet. Foto: Gunilla Fritze

Inte sökt tillstånd

Ett par hundra personer deltog i demonstrationen, som startade på Stortorget klockan 14. Den arrangerades av ett antal vänsterorganisationer och några andra föreningar.

– Jag är med för jag vill visa min barn att vi behöver stå upp mot rasism och nazism och andra dåliga inflytanden i samhället. De ska inte kunna bete sig hur som helst utan att folk reagerar, säger Sanja Nilsson, Lundabo som valt att gå med i lördagens demonstationståg.

SVT:s reporter på plats konstaterar att det var lugnt när demonstationståget gick genom Lund, från Stortorget via Mårtenstorget till Bantorget. Men arrangörerna hade inte sökt demonstrationstillstånd, vilket irriterade polisen.

Demonstrationen arrangerades av ett antal vänsterorganisationer och några andra föreningar. Foto: Gunilla Fritze

Flera greps förra veckan

I samband med tumultet på Bantorget förra lördagen greps sju unga män misstänkta för misshandel. Samtliga var medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och de släpptes efter förhör. Men misstankarna mot männen kvarstår, skriver Sydsvenskan.

En grupp med en flagga från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, slogs med en grupp av antifascister.  

– Det var inte jättemånga inblandade i slagsmålet. Det kanske var tio nazister och dubbelt så många motståndare, men det är klart att det blir otrygg stämning när folk börjar slåss mitt på dagen på ett torg i centrum, sa studenten Elias Nilsson, som blev vittne till händelsen, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.