Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver vårdpersonal deltog även allmänheten i demonstrationen. Foto: Firas Razak/SVT

Hundratals demonstrerade i Ystad mot besparingarna i vården

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerade hundratals ystadsbor och sjukvårdspersonal mot de besparingar som görs på lasarettet i Ystad. Sjukhuset ska skära ner på ett hundratal miljoner kronor, något som demonstranterna ställde sig emot.

– Det drabbar inte bara oss utan även allmänheten att vi inte kan ge den vård vi känner att de behöver, säger sjuksköterskan Emma Persson.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om de tunga ekonomiska problem som finns på lasarettet. Målsättningen har varit att 155 miljoner kronor ska sparas in.

Lasarettets planerade besparingar blev under lördagen föremål för en demonstration anordnad av gruppen Nätverket Försvara Akutvården i Sydost, där drygt 500 personer deltog.

– Vi tycker att människorna i sydöstra Skåne förtjänar en akutverksamhet som är bra och att vi inte accepterar att man planerar för nedskärningar, säger Sten Axelsson Fisk, läkare på lasarettet som även är aktiv i Vänsterpartiet.

Även allmänheten närvarade i tåget som gick från Österports torg till sjukhuset.

– Jag tycker det är viktigt att vi ger det stöd som behövs för att det ska funka för alla, säger Linnea Carlqvist.

”Jättebra manifestation”

Lars Lundberg (KD), som är ordförande i sjukhusstyrelsen i Ystad, bevittnade demonstrationen på avstånd.

– Det är en jättebra manifestation för sjukvården i Skåne. Jag lyssnar och tar det till mig. Vi har en fungerande akutmottagning och kommer göra vad vi kan för att förstärka och förbättra den.

Lasarettet har även haft stora problem att rekrytera och behålla personal.

– Vi vill verkligen kunna hålla alla vårdplatser öppna. Hade det verkligen funnits medarbetare att rekrytera hade vi gjort det här och nu. Vår högsta prioritet att ge god vård men vi har också en budget att förhålla oss till, säger Maria Nygren, verksamhetschef vid Ystads lasarett.

Se mer från manifestationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.