Det finns en hel del att tänka på inför Danmarksresan och reglerna är olika beroende på var man bor i Sverige. Foto: Firas Razak/SVT

Dubbla covidtester eller vaccinkort – så reser du in i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren smyger sig närmare, allt fler är vaccinerade och Danmark har startat sin ”genåbningsplan”. Många blir säkert lockade att åka över Öresund, men det finns en hel del att tänka på om man vill resa till Danmark. Den som inte är vaccinerad behöver bland annat två negativa coronatester. Och den som inte är bosatt i en gränsregion måste sitta i karantän.

Många tittare har frågat om hur det ser ut om man vill resa till Danmark. Och det är inte helt lätt, det finns många olika regler och saker att tänka på.

Landet har olika inreseregler för olika länder, även inom EU. Danska myndigheter utvärderar ständigt smittoläget i olika länder och bedömer dem efter tre färger: gul, orange och röd.

Coronavirus i Skåne

Sverige är i nuläget ett orange land. Det innebär att man får resa in i Danmark som till exempel turist, antingen med ett negativt coronatest som bevis eller om man är helt vaccinerad mot covid-19 (se mer i faktarutan nedan).

Var du bor i Sverige spelar roll

Men beroende på var du bor i Sverige spelar också roll. Danmark räknar gränsregionerna som Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland. Bor du i till exempel Skåne ska ditt test vara max 72 timmar och du behöver inte sitta i karantän när du väl är framme.

Bor du inte i en gränsregion till Danmark ska testet vara max 48 timmar gammalt och du kommer att behöva sitta i karantän i tio dagar när du väl kommer till Danmark.

Oavsett var i Sverige du bor, kommer du också att behöva testa dig för covid-19 när du kommer till Danmark. Det här kan man göra på flera olika testcenter, till exempel finns det möjlighet till både snabb- och PCR-tester vid Kastrup och vid Helsingörs hamn.

Då läget snabbt kan förändras kan det bästa vara att ringa till den danska ”Corona Hotline”, som är danska myndigheters kommunikationskanal utåt till privatpersoner där de besvarar på frågor om covid-19 i Danmark.

Tänk på det här om du ska åka till Danmark

• Negativt covidtest

Max 72 timmar gammalt covidtest, om du bor i Danmarks svenska gränsregioner: Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland. Du kommer också att behöva testa dig för covid-19 när du väl kommer till Danmark.

• Folkbokföringsbevis

Det beställer du av Skatteverket. Det är för att visa vilken region i Sverige du bor i. Bor du inte i en av Danmarks svenska gränsregioner, kommer du att behöva sitta tio dagar i karantän när du kommit in i Danmark.

• Vaccinerad?

Har du blivit vaccinerad med två doser vaccin mot covid-19 behöver du ditt vaccinkort. Det vill säga det kort du får när du vaccinerat dig. Om ditt vaccinkort inte innehåller ditt personnummer behöver du begära ut din journal från 1177. Däremot kan det här förändras inom de närmsta månaderna, då EU arbetar på att få i ordning ett gemensamt vaccinpass som kan användas vid resor.

De som är fullt vaccinerade behöver inte heller tänka på att testa sig för covid-19, varken innan resan eller när man väl korsar gränsen till Danmark. Du behöver inte heller sitta i karantän om du är fullt vaccinerad.

• Munskydd

I Danmark är det krav på munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer, till exempel köpcentrum, butiker, kollektivtrafik och restauranger. Kravet gäller alla personer över tolv år. Däremot gäller inte kravet sittande restauranggäster.

• Coronapass

I Danmark ska man även kunna visa upp sitt vaccinkort eller negativa covidtest om man till exempel vill äta på restaurang, besöka museum, gå till frisören eller besöka ett gym. Men man behöver inte göra det för att sitta på en uteservering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet