Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu blir det slut på öppet på krogen i Lund efter alkoholstoppet, efter regeringens nya restriktioner som presenterades under onsdagen. Foto: Tove Hansson/Fredrik Sandberg/TT

Kommunalrådet om nya restriktionerna: ”Kommer påverka Lund hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut med öppet på krogen i Lund efter alkoholstoppet klockan 20. Efter regeringens nya förslag på restriktioner kan Folkhälsomyndigheten sätta stopp för öppettider som funnits, i bland annat Lunds kommun.

– Att det kommer fler restriktioner när smittspridningen ökar är naturligt och det är klart att det kommer att påverka hårt, även i Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Lund har tillåtit krogar att hålla öppet

Lunds kommun har likt flera andra kommuner i landet tillåtit restauranger och krogar att låta gäster vara kvar efter klockan 20, när det inte är tillåtet att servera alkohol.

– Vi har förhållit oss till den lagstiftningen som finns. Här är det snarare Folkhälsomyndigheten som har en roll att vägleda men inte kan överpröva vårt ställningstagande. Där har vi hittat ett sätt som gör att det både blir smittsäkert, det uppstår inte köer när folk går ut och sen ska gå in en stund senare igen. Dessutom underlättar det naturligtvis för näringsidkarna, säger Philip Sandberg (L).

Tycker du att Lunds kommun har något ansvar om man skulle se att det här har ökat smittspridningen?

– Vi är en av de kommuner som haft lägst smittspridning och den här modellen som finns i Lund handlar om att kombinera sunt förnuft med att följa lagstiftningen. Så den har snarare bidragit till minskad smittspridning samtidigt som det varit välkommet bland näringsidkare som drabbas av restriktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet