Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I 20 år var Peter Vig lärare i Malmö. Under den tiden möttes utsattes han regelbundet för antisemitism. Nu vill han skarpare åtgärder än bara tillsägelser. Foto: Ivan Loftrup Ericson/SVT

Före detta lärare: ”Det räcker inte med tillsägelser”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Vig är idag anställd som judisk resurs på Malmö Borgarskola. Där upplever han inte problem med antisemitism, men under sina 20 år som lärare i Malmö utsattes han regelbundet och han tycker att det inte räcker med tillsägelser när någon uttrycker sig kränkande på skolan.

– Det krävs ett konsekvenstänk för alla typer av kränkningar och då kommer man också till rätta med antisemitiska kränkningar, säger Peter Vig.

Antställd som judisk resurs

Han tar emot tar emot utbildningsminister Anna Ekström  (S) som besöker Malmö Borgarskola. Skolan har nyligen invigt en utställning om Förintelsen och Peter Vig är anställd som så kallad judisk resurs på skolan. Dessförinnan var han lärare i 20 år.

– Jag blev utsatt för upprepade kränkningar och jag tycker att skolor måste markera redan första gången en elev uttrycker sig kränkande, säger Peter Vig.

Efterlyser skarpare åtgärder

Om en elev upprepar beteendet ska ett maskineri av åtgärder sättas in anser han.

– Det räcker inte med fler tillsägelser, utan det måste finnas ett program för hur skolan ska agera vid upprepade kränkningar. Det kan vara att föräldrar kopplas in, externa personer kanske måste kontaktas. Skolor måste tänka igenom hur det ska hanteras, säger Peter Vig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet