Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill att antisemitiska yttranden i skolan ska få konsekvenser. Hon menar att ett stort ansvar vilar på dem som driver skolor. Foto: Ivan Loftrup Ericson/SVT

Utbildningsministern: ”Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbart”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besökte skolminister Anna Ekström (S) Malmö Borgarskola och Fågelbackskolan för att höra hur de jobbar mot antisemitism. Och hon kräver att skolor agerar resolut mot elever som uttrycker sig kränkande.

– Den elev som gör ett antisemitiskt yttrande ska få konsekvenser. Det ligger ett stort ansvar på de som bedriver skola att ta tag i problemen på ett resolut sätt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S)

Mer resurser mot rasism

Inför onsdagens forum i Malmö om hågkomsten av Förintelsen besökte utbildningsministern två skolor i staden och hon säger att regeringen forsatt kommer att lägga resurser på att skolor ska stävja antisemitism och rasism.

– Jag ser till att det finns tydliga skrivningar i läroplanen som alla rektorer och huvudmän ska följa, att skolorna får mer pengar och inte minst att det anslås resurser till minnesresor till koncentrationsläger till exempel, säger Anna Ekström (S).

Malmö stad får beröm

Den kartläggning Malmö stad gjorde för att utreda i vilken omfattning antisemitism förekommer i skolan, tycker utbildningsministern är ett bra exempel på att ta frågan på allvar.

– Jag tycker att Malmö visar vägen genom att inse att man har ett problem och tar tag i det, så det förväntar jag mig att alla kommuner gör, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet