Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Politiker i Kristianstad om njutningsäktenskapen: ”Jag blir bestört”

Uppdaterad
Publicerad

Flera shiamuslimska församlingar i Sverige, bland annat två i Kristianstad, är villiga att förrätta så kallade ”njutningsäktenskap” – tillfälliga äktenskap där mannen köper en kvinna för sex. Båda Kristianstadsförsamlingarna är med i kommunens interreligiösa råd och integrationsrådet.

– Jag vill inte ha föreningar som bedriver någon slags kvinnohandel, säger Radovan Javurek (L), ordförande i båda råden i Kristianstad.

Uppdrag granskning har avslöjat hur shiamuslimska imamer viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex i så kallade njutningsäktenskap. Syftet är att göra sexet halal, alltså tillåtet enligt islam.

Det handlar om en shiamuslimsk sedvänja där giftemålet är tidsbestämt och sker mot betalning. Det kan pågå i någon månad eller bara en timme. När tiden går ut är äktenskapet över.  

Polis och domare som Uppdrag granskning pratat med säger att så kallade njutningsäktenskap kan vara brottsligt. Både för den som betalar och för de imamer som viger och därmed riskerar att främja ett sexköp – alltså koppleri.

Två församlingar i Kristianstad med i kommunens projekt

Två församlingar i Kristianstad, Al-Hadi kulturförening och Alwehde förening, har båda i Uppdrag gransknings program visat sig villiga att förrätta ”njutningsäktenskap”.

”Det finns många som är lämpliga för det här. Men jag måste se vem det är som bäst matchar dina behov” säger en företrädare för en av församlingarna.

Båda församlingarna är med i kommunens nystartade interreligiösa råd, en satsning för att ”främja demokrati och delaktighet med respekt för jämställdhet och alla människors lika värde”.

Församlingarna är även med i integrationsrådet där de ska främja integration.

”Vill inte ha föreningar som bedriver kvinnohandel”

– Jag är glad att vi har föreningar som jobbar för integration och välbefinnande, men jag vill inte ha föreningar som bedriver någon slags kvinnohandel, säger Radovan Javurek (L), ordförande i båda råden samt ordförande i välfärdsnämnden i Kristianstad.

Radovan Javurek säger också att de nu kommer ta frågan till föreningarna för att utreda vad det är som har hänt och efter det se vilka åtgärder de kommer att vidta.

– Vi har klara tydliga etiska regler. Om man har brutit mot dessa regler måste vi vidta åtgärder såklart.

SVT Nyheter Skåne har sökt församlingarna för en kommentar, men inte lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.