Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skåne har granskat juristen Soheil Naderi och kan visa att han bland annat förmått äldre, demenssjuka klienter att skänka bort sina tillhörigheter till honom. Se mer om hans bakgrund i klippet. Foto: Fredrik Svenningsson

Det här är den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi

Uppdaterad
Publicerad

När Soheil Naderi kom tilll Sverige 1995 hade han med sig en juristexamen från Teheran. I Sverige nekades han inträde i Advokatsamfundet för att han inte ansågs kunna möta kunskapskraven.

I broschyrer och på sin hemsida erbjuder Soheil Naderi gratis konsultation och säger sig kunna hjälpa till i en lång rad juridiska områden. Allt från tvister och familjerätt till bolagsrätt och bouppteckningar.

2006 började han arbeta med sin juristfirma Jurista och sedan dess har han tagit emot kunder på kontor i centrala Malmö och Stockholm.

Juristen och de osannolika gåvorna

Nekades av Advokatsamfundet

När han kom till Sverige 1995 hade han genomfört en fyraårig juristutbildning vid universitet i Teheran. I Sverige bedömdes hans utbildning motsvara 110 högskolepoäng inom ramen för juridik, men Högskoleverket skrev också att ”den som önskar arbeta som jurist i ett land måste i allmänhet genomgå detta lands utbildning.”

I Sverige har Soheil Naderi läst enstaka kurser i affärs- och marknadsjuridik samt förvaltningsrätt. Han har även genomfört en åttadagarskurs hos Advokatsamfundet.

Överklagade beslut

När han senare ansökte om inträde i Advokatsamfundet blev han nekad med hänvisning till att han inte nådde upp till kunskapskraven.

Han överklagade beslutet med att beskriva att han har tillräckliga erfarenheter som jurist och att han är ”en tillgång för mina klienter och på ett positivt och konstruktiv sätt jag bidrar [...] mot brottslighet och jobba för rättvisan”.

Till SVT har han sagt att han ”jobbar gratis internationellt” och ”hjälper kvinnor och barn världen över mot korruption och orättvisor”.

SVT har inte kunnat hitta några belägg för att han arbetar utomlands och Soheil Naderi har inte heller vidareutvecklat vad han menar.

Nedan ser du en snabb sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet