Det har snart gått en vecka sedan polisen gjorde en razzia mot Malmöföretaget. Foto: SVT/TT

ATN-boxarna – detta har hänt hittills

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått en vecka sedan polisen gjorde en razzia mot företaget bakom ATN-boxen i Malmö. Detta har hänt: 

Tisdag 23 augusti

Polisen slog till mot ett företag i Malmö och grep tre personer. De misstänktes för brott mot upphovsrätten. Företagets affärsidé är att ta in utländska tv-kanaler från Mellanöstern och Nordafrika och paketera och sända dem vidare till privata kunder.

Tv-piraterna i Malmö

Omkring 20 polisbilar deltog vid razzian som gick lugnt till, enligt ett vittne.

Onsdag 24 augusti

Malmöföretagets tv-abonnemang säljs via en box med namnet ATN. Där finns populära kanaler som är svåra att få via svenska distributörer. Det rör sig om sport, underhållning och nyheter.

Kanalerna är viktiga för människor med familj och släkt kvar i andra länder, sa Mohamed Qadoura, en av de drabbade, till SVT Nyheter Skåne.

– Särskilt när det är krig och oroligheter i Mellanöstern behöver vi mycket information.

De tusentals kunderna blev både förvånade och irriterade efter nedstängningen. Många förstod inte vad som hänt. Vissa vände sig till ATN-butiken i Malmö medan andra själva försökte laga felet.

Torsdag 25 augusti

Tre utländska tv-bolag har polisanmält Malmöföretaget. Deras ersättningskrav är på över 200 miljoner kronor, avslöjade kammaråklagare Henrik Rasmusson:

– För att driva den typen av verksamhet måste man ha tillstånd från varje kanal som man återutsänder. Jag skulle säga att det rör sig om knappt 2.000 tv-kanaler som företaget har sänt ut, sa han.

Lördag 27 augusti

I helgen kommenterade företaget bakom ATN-boxen för första gången brottsmisstankarna i medierna:

– Vi kan ha gjort ett och annat misstag men för merparten av våra kanaler har vi tillstånd, sa en medlem av ägarfamiljen till SVT Nyheter Skåne.

Han sa också att tv-sändningarna snart kommer igång igen med hjälp av hemliga samarbetspartner i utlandet.

– Inom tio dagar ska sändningarna vara igång igen på tv-boxarna från ATN, lovade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet