Svärdfisken hittades av en elev på en simskola i Höllviken. Foto: Biologiska museet

Dissektionen klar: Svärdfisken kan ha dött av svält

Uppdaterad
Publicerad

Den döda svärdfisk som för några dagar sedan upptäcktes av en simskoleelev i Höllviken kan ha dött av svält. Det framgår efter att den dissekerats på biologiska museet i Lund.

Det var i början av augusti som en elev vid en simskola i Höllviken skulle ut och simma i havet och fick syn på något märkligt som flöt i vattnet.

Fyndet visade sig vara en svärdfisk, något väldigt ovanligt för svenska vatten.

På det biologiska forskningsmuseet i Lund ville man veta hur denna storfisk på närmare hundra kilo mött sitt öde och därför gjordes en dissektion.

LÄS MER: Svärdfisk hittades av simskola

– Vi ville veta om det var miljögifter eller om det fanns plast i magen, säger museiintendent Maria Mostadius.

Svärdfisken har dissekerats på det biologiska forskningsmuseet i Lund. Foto: Kenneth Sundin

Förruttnad fisk

Men någon plast fanns inte när hon skar upp den halvt förruttnade fisken. Och det berömda svärdet som används för att slå till större fiskar för att kunna äta dem har den inte haft framgång med, att döma av magens innehåll.

– Den var tom vilket var en överraskning, vi hade förväntat oss en fylld mage. Den kan ha svultit ihjäl.

TV: Se hela inslaget här

Men denna svält kan också vara orsakad av vanlig sjukdom eller av miljögifter och därför har man tagit särskilda prover för analys i framtiden.

– Vi har tagit prover av själva köttet och av organen som kan innehålla miljögifter säger Maria Mostadius och håller upp en ampull som hon tagit upp ur en stor frysbox.

Kall sommar

Men kanske den enklaste förklaringen är att den inte fann sig till rätta i de nordiska vattnen.

– Kylan gör att det inte är så mycket föda här och det här är en tropisk fisk. Och den kanske inte skulle valt en så kall sommar, säger Maria Mostadius och ler.

Svärdet är nästan lika långt som resten av kroppen. Foto: Biologiska museet

Nu ska skelettet rengöras och sättas ihop och kanske kommer tillföras det biologiska museets förråd som har hela två miljoner artexemplar varav fyra är svärdfiskar.

– Men två av dem kom under 1800-talet och två för flera decennier sedan. Så den här kanske kommer hänga här i framtiden, säger Maria Mostadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.