Foto: Johan Dernelius

Döde pojken skulle hälsa på kompisar

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige flyktingpojken lämnade sitt HVB-boende i Skåne för att hälsa på kompisar. I måndags hittades han död på en kyrkogård i Malmö.

– Vi håller på att förhöra de som bor på HVB-hemmet. Innan dess vill vi inte säga var det ligger. Men det är i Skåne, säger Tony Pallon, kriminalkommissarie.

En hundägare hittade kroppen på Östra kyrkogården vid halv tio-tiden på måndagsförmiddagen. Personen hade gått samma runda med hunden på söndagen, men då reagerade inte hunden.

– Vi tror att det har hänt mellan söndag och måndag, säger Tony Pallon.

HVB-hemmet efterlyste aldrig pojken

Enligt sydsvenskan har HVB-hemmet där pojken bodde inte anmält att han varit försvunnen, något som försvårade arbetet med att försöka identifiera kroppen. 

HVB-hemmet är egentligen skyldiga att göra det om han varit borta längre än 24 timmar, skriver tidningen.

Detta bedöms som en av orsakerna till att det tog tid att identifiera pojken.

Stickskador kan vara dödsorsak

– Det är kanske inte det bästa utredningsläget för tillfället. Vår förhoppning är så klart att vi ska lösa det här, säger kriminalkommissarie Tony Pallon till tidningen.

Polisen vet fortfarande inte om fyndplatsen är densamma som mordplatsen.

– Han hade stickskador. Vi utgår från att det är dödsorsaken men obduktionen är fortfarande inte är färdig. säger Tony Pallon, kriminalkommissarie.

Kartläggningen fortsätter

Pojken kom till Sverige i november 2015 som flykting från Afghanistan och har sedan dess bott på några olika boenden. Han brukade åka till Malmö och hälsa på vänner, men polisen vet ännu inte vilka han träffade i Malmö den här gången. Det är inte heller känt vad som hände innan han hamnade på kyrkogården.

– Vår största arbetsuppgift nu är att försöka kartlägga honom, när han sist syntes och varför han hamnade ute på Östra kyrkogården, säger kriminalkommissarie Tony Pallon.

Han har enligt Tony Pallon dömts för mindre allvarliga brott som stöld, skadegörelse och narkotikabrott.

Inga anhöriga i Sverige

Förhör har hållits med personalen och 16-åringens gode man och även de boende på HVB-hemmet har förhörts. Såvitt känt för polisen hade han inga anhöriga i Sverige.

I nuläget finns ingen misstänkt och polisen har inte fått in många tips.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.