Båda sidor använder rättsläkarens utlåtande

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett samband mellan knytnävsslaget och Djurgårdssupporterns död.
Men rättsläkaren menar att det tyder på att han dog av en sjuklig förändring av hjärtat. Det framgår av det obduktionsprotokoll som blev offenligt idag.

Det hela skedde på några sekunder. Den åtalade Helsingborssupportern utdelade ett slag i ansiktet på Djurgårdssupportern, som föll och slog huvudet i stenbeläggningen på marken. Så långt är åklagarens och försvaret överens. Men i nästan allt annat går meningarna isär.

– Den här händelsen föregås av ett verbalt bråk upp genom terrasstrapporna som kulminerar i att målsäganden, efter att han skrikit ”kom då, kom då!”, tar tag i kragen med ett tomt grogglas i handen. Och i den situationen, för att själv inte bli slagen och för att komma loss så utdelar min klient ett slag, säger försvarsadvokaten Stefan Rosell.

Men åklagaren håller inte med om det.

– Enligt mig så är det inte ett bråk som föranleder händelsen, utan det här handlar om en oprovocerad misshandel, säger Eleonora Johansson, kammaråklagare.

Obduktionsprotokollet blev offentligt idag

Nu i eftermiddags släpptes sekretessen på rättsläkarens obduktionsprotokoll. Han säger att det finns ett otvetydigt samband mellan slaget och dödsfallet. Det är det som får åklagaren att åtala för vållande.

– Jag menar att gärningsmannen absolut inte haft ett uppsåt att döda målsäganden, utan det som ligger honom till last är vållande till annans död. Det vill säga att han av oaktsamhet har orsakat målsägandens död.

Men även försvaret åberopar rättsläkarens yttrande, där denne skriver att det tyder på att själva dödsorsaken var sjukliga förändringar i Djurgårdssupporterns hjärta.

– Vad vi kan konstatera är att de skador som finns angivna i stämningsansökan, en liten sårskada vid mungipan och ett blödande sår i bakhuvudet är ju skador som man normalt sett läker med ett plåster, säger Stefan Rosell.

Han fortsätter:

– Det finns andra orsaker till att det har slutat så tragiskt som det har gjort, och dem framgår av rättsläkarens utlåtande. Det är inte min klients våldsanvändning som är orsaken, säger Stefan Rosell.

Den Helsingborssupporter som sitter häktad för dådet åtalades idag för misshandel och vållande till annans död. Rättegången inleds i Helsingborgs tingsrätt på måndag och beräknas pågå i tre dagar.

Se mer om supporterdöden genom att klicka på länkarna under ”relaterat”:

Det här har hänt

Visa

 * Den 43-årige Djurgårdssupportern ska ha blivit nedslagen och fallit omkull på Terrasstrapporna i centrala Helsingborg vid 14-tiden den 30 mars. En knapp timme före avspark i den fotbollsallsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården.

 * Klockan 14.09 kom det första samtalet till SOS Alarm. Klockan 15.15 dödförklaras 43-åringen på sjukhuset, men sannolikt dog han tidigare än så.

 * Djurgårdssupportrar gick in på planen på Olympia när information om dödsfallet nådde läktarna. Matchen avbröts vid ställningen 1-1, vilket även blev slutresultatet.

 * Den 28-årige mannen som åtalats misstänkt för misshandel och vållande till annans död gick självmant till polisen ett dygn efter händelsen. Han har suttit häktad i sex veckor.

 * Rättegången hålls 19-21 maj i Helsingborgs tingsrätt. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet