Percy Nilsson, försvarsadvokat Lars Kruse och Dan Olofsson under rättegången i Stockholms tingsrätt. Foto: Jessica Gow/TT

Dan Olofsson döms i insiderhärva – Percy Nilsson frias

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivsprofilen Percy Nilsson frias i tingsrätten från anklagelserna om grovt insiderbrott. Dan Olofsson som skickade information till honom fälls däremot för obehörigt röjande av insiderinformation.

Allt började med ett sms för över tre år sedan:

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt.”

Enligt Ekobrottsmyndigheten är det här sms:et från Dan Olofsson till sin bekant, Percy Nilsson, den 2 maj 2018 att se som ett tips om en stor fastighetsaffär som involverar Olofssons bolag Victoria Park.

Percy Nilsson, känd byggmästare och fastighetsutvecklare, svarar med en tumme och enligt åtalet köper han efter sms:et aktier för 3,4 miljoner kronor i företaget. När fastighetsaffären väl blir offentlig dagen efter är kursuppgången för aktierna 8,8 procent.

Näringslivstopparnas försvar

Percy Nilsson menar att han redan hade bestämt sig för att köpa aktierna innan sms:et kom men att affären inte hunnit genomföras innan han fick Dan Olofssons sms.

Dan Olofsson menar att sms:et skickades i budprocessen och att hans syfte med sms:et var att Percy Nilsson, som delägare, skulle acceptera budet på Victoria Park, inte att han skulle köpa aktier.

– Åklagaren gör en omvänd och helt felaktig tolkning av detta och menar att jag föranlett Percy Nilsson att begå insiderbrott. Det jag gjort är raka motsatsen eftersom en varsam hantering av insiderinformation inte inrymmer otillåten handel, har Dan Olofsson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Olofsson döms, Nilsson frias

När Stockholms tingsrätt på torsdagen meddelar sin dom så döms Dan Olofsson, men inte för grovt insiderbrott. Han döms i stället för obehörigt röjande av insiderinformation med påföljden villkorlig dom och dagsböter.

Percy Nilsson frias med motiveringen att åklagaren inte kunnat bevisa att informationen i sms:et faktiskt har använts till insiderhandel.

– Sannolikt kommer jag att överklaga. Det framstår som stötande att han frias. Han har handlat aktier tjugo minuter efter att ha svarat på ett sms som innehöll information. Att det skulle finnas en alternativ förklaring är osannolikt, säger åklagaren Pontus Hamilton.

Percy Nilssons advokat Lars Kruse hävdar att åklagaren inte inte har mycket för att överklaga.

-Det är en utomordentligt välskriven frikännande dom. Den visar att åklagarens talan vilat på en bräcklig grund, säger Lars Kruse, Percy Nilssons advokat

Dan Olofsson kommer att överklaga domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Percy Nilsson, försvarsadvokat Lars Kruse och Dan Olofsson under rättegången i Stockholms tingsrätt. I klippet får du på 60 sekunder förklarat vad som hänt i ärendet fram till dagen för domen. Foto: Jessica Gow/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.