Lundabon på en övervakningskamera på en bank i Hongkong. Foto: Polisen

Dom om drogsajt på darknet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade den 28-årige man från Lund som pekades ut som ansvarig för droghandelsplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet. Åklagarna överklagar nu domen.

På droghandelsplatsen bedrev 17 000 kunder och 600 försäljare handel med narkotika som om det var vilken nätmarknadsplats som helst. Åklagaren Annika Wennerström liknade det vid ett ”Tradera för droger”.

Omsatte över 300 miljoner

En 28-årig man åtalades i februari i år för synnerligen grovt narkotikabrott och anklagades för att vara den som administrerade sajten, som enligt åklagaren möjliggjort 320 000 knarkaffärer och omsatt nära 378 miljoner kronor.

Det var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats i Sverige.

Men Stockholms tingsrätt valde att fria 28-åringen. Detta trots att man ansåg att det stod klart att han hade haft någon typ av koppling till administrationen av droghandelsplatsen.

Rätten konstaterade att utredningen hade luckor och att bevisningen inte var tillräckligt robust för att kunna säga att mannen var administratör och ansvarig för sajten.

Även 28-åringen överklagar

Åklagarna överklagar domen, eftersom de anser att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering i den del som handlar om mannens roll som administratör. De menar att det är ställt bortom varje rimligt tvivel att 28-åringen i hög grad var involverad i marknadsplatsens start, drift och hanterade de bitcoins som förvarades där.

Även 28-åringen överklagar tingsrättens dom. Han yrkar på att den del av åtalet som avser grovt narkotikabrott, som tingsrätten fällde honom för ska ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.