Männen som jobbade som elevassistenter fångades på film när de flydde från brottsplatsen. Nu vill skolminister Lotta Edholm (L) ha hårdare registerkontroller för skolanställda. Foto: TT/Polisen

Dömda för misshandel vid Högevallsbadet i Lund jobbade som elevassistenter

Uppdaterad
Publicerad

De två män, som dömts för misshandeln utanför Högevallsbadet i Lund, har båda arbetat som elevassistenter på en skola i Malmö. De är tidigare dömda för en rad brott, som inte synts vid registerkontrollen. 

– Det är klart att det är olyckligt, säger Annika Andersson, HR-chef på grundskoleförvaltningen till SVT Nyheter.

Männen dömdes på onsdagen av tingsrätten till fängelse i ett år och nio månader. De dömdes för att ha slagit och sparkat pappan Erik Sjöbring inför hans barn, sedan han protesterat mot att hans bonusdotter sexofredats på badhuset. 

Enligt Sydsvenskan är den 24-årige mannen tidigare dömd för både misshandel och narkotikabrott. 25-åringen är dömd för bland annat stölder och inbrott. Inget av dessa brott syntes dock i de registerutdrag som arbetssökande inom skolan måste visa upp för arbetsgivaren. 

Kommer att avskedas

24-åringens anställning upphörde vid årsskiftet, efter att skolledningen funnit att han inte var lämplig för uppgiften. 

– Däremot är 25-åringen fortfarande anställd som elevassistent. Så fort domen vunnit laga kraft kommer vi att varsla honom om avsked, säger Annika Andersson. 

Dagens regler för registerkontroll av dem som söker jobb inom skolan omfattar brott som mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, sexbrott och barnpornografibrott. 

Minister vill skärpa lagen

Nu öppnar skolminister Lotta Edholm (L) för en skärpning av lagen.  

– Det finns anledning att titta på om lagstiftningen behöver kompletteras, så att även till exempel vapenbrott och misshandel syns i registerutdragen för skolan, säger Edholm till Sydsvenskan

Detta välkomnas av HR-chefen Annika Andersson i Malmö. 

– Det är positivt. Det är ju extra viktigt att det är rätt personer som jobbar med barn, säger hon. 

När tingsrättsdomen vinner laga kraft, är dock oklart. Enligt försvaret kommer den troligen att överklagas.

Hör Erik Sjöbring berätta om misshandeln i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Sjöbring blev sparkad i huvudet inför sina barn på öppen gata i Lund. I klippet berättar han om incidenten som startade på Högevallsbadet i Lund. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.