Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat/TT

Familjehemmet frias för 15-åriga Donias död

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friar det skånska paret som åtalades för 15-åriga Donias död. Donias familj är mycket besviken över domen.

– Jag hade förväntat mig att de skulle få något straff för det här, säger storasyster Cecilia Ohlin.

På måndagen föll domen i det enskilda åtal där 15-åriga Donia Hassans familjehemsföräldrar åtalats för hennes död. Paret, hemmahörande i Lunds kommun, frias helt.

– Jag hade förväntat mig att de skulle få något straff för det här. Det är helt ofattbart att någon dör på det viset, säger Cecilia Ohlin.

Kunde inte sova

Det är nästan 11 år sedan Donia hittades död hos familjehemmet. Läkaren som undersökte Donias kropp konstaterade att hon dött av lunginflammation orsakat av Lemierres syndrom.

Donias syster Cecilia Ohlin är besviken över domen. Se mer i videon ovan. Foto: Linda Ekström

På söndagen var det Donias födelsedag och hon skulle fyllt 26 år. Timmarna fram till domen har varit en plåga för storasystern.

– Jag har inte kunnat sova. Jag har varit jättenervös.

Ovanligt åtal

Donias föräldrar har, med hjälp av en advokat, drivit ett enskilt åtal mot familjehemmet med rubriceringen dråp, alternativt vållande till annans död, grovt brott.

Familjehemsföräldrarna har hela tiden hävdat att Donias sjukdomsförlopp stämde överens med den beskrivning av körtelfeber som läkare vid en vårdcentral angett.

Lunds tingsrätt ogillade åtalet för dråp.

– Det är inte bevisat att flickans sjukdomsförlopp var annat än vad som normalt följer av körtelfeber och vad familjehemsföräldrarna fått veta om sjukdomen. Det finns ingen utredning som visar att familjehemsföräldrarna förstått att det fanns en allvarlig risk för att flickan kunde dö om hon inte fick vård, skriver lagmannen Björn Hansson i ett pressmeddelande.

Kommer att överklaga

– Jag tycker att det känns som ett helt rätt domslut från vårt perspektiv och det blev som jag hade förväntat mig, säger Sophia Nottehed, familjehemsmammans advokat.

Familjehemspappans advokat, Johan Carlsson, påpekar att eftersom flickan varit på promenad med en kompis kvällen innan hon dog så måste det ha varit ett snabbt förlopp som hans klient inte kunnat förutse.

Advokat Monica Crusner säger att hon kommer överklaga.

Så här har vi rapporterat om Donia tidigare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donia Hassan dog 15 år gammal i familjehemmet efter att ha insjuknat i körtelfeber. Efter elva år åtalar de biologiska föräldrarna fosterföräldrarna för dråp. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.