Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nils Norling hoppas att beslaget kan sätta stopp för stölderna. Foto: André Spång/SVT

Polisen hittade 500 stulna katalysatorer – sju män anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tips från allmänheten kunde polisen beslagta fler än 500 katalysatorer i Malmö. På plats kunde sju män gripas och har anhållits misstänkta för grovt häleri.

– Det är verkligen ett enormt problem och det är oproportionerligt många stölder i Malmö, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

SVT Nyheter har tidigare uppmärksammat stölderna av katalysatorer från bilar, där tjuvarna är ute efter de dyrbara ädelmetallerna palladium, platina och rodium. 

I Sverige stals i fjol drygt 3 000 katalysatorer. Mer än 400 av stölderna ägde rum i Malmö. En katalysator kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor, uppger en bilverkstad i Malmö.

Över 500 stycken

Vid tillslaget på Lundavägen i Malmö, på tisdagsförmiddagen, beslagtogs drygt 500 katalysatorer, något som Sydsvenskan var först med att berätta om

– Vi hade fått tips om att ett flertal personer lastade gods ur ett antal bilar vid en företagslokal. Eftersom vi hade en trafikkontroll runt knuten, var flera patruller omgående på plats, säger polisens presstalesperson Nils Norling. 

På platsen fanns sju män, mellan 23 och 47 år gamla. De greps och anhölls senare misstänkta för grovt häleri. Polisen utgår från att katalysatorerna är stulna. 

– Bilarna var fyllda till brädden med katalysatorer, och i ett förvaringsutrymme i byggnaden fanns ännu fler, säger Nils Norling.

Malmö hårt drabbat

Katalysatorstölder har varit ett problem i hela Skåne, men Malmö är extra hårt drabbat. Bara under årets första fem veckor har 75 stycken stulits i kommunen.

– Det är verkligen ett enormt problem och det är oproportionerligt många stölder i Malmö.

Tidigare har ett tiotal personer gripits misstänkta för inblandning i stölderna. Antalet katalysatorer denna gång gör att polisen tror att de anhållna även är delaktiga i organiseringen. 

– Vår förhoppning är att vi förhindrat många framtida stölder av katalysatorer i och med beslaget igår. Vi tror och hoppas att tisdagens tillslag ska leda till en minskning av katalysatorstölderna i södra Sverige, säger Nils Norling.

Se SVT Nyheters inslag om varför katalysatorerna stjäls:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En katalysator kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor, enligt en bilverkstad i Malmö. Foto: Ebba Torstensson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer