Christin Hjortsberg, arbetar på Skatteverket och är nu utlånad till Öresund direkt för att hjälpa öresundspendlare med skattefrågor. Foto: Johan Dernelius

Dubbla deklarationer skapar huvudbry för Öresundspendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen släpptes både den svenska och danska deklarationen. En kallsup för många av Öresundspendlarna. Årets ”coronanyhet” är att om man arbetat hemma under en längre tid, som de flesta har, måste man fylla i dubbla deklarationer. En dansk och en svensk.

För några dagar sedan släppte danskarna sin deklaration och dagen efter hängde Sverige på.

– Detta har inneburit att våra telefoner och även mejl gått varma med frågor från oroliga gränspendlare som plötsligt, med anledning av pandemin, ska deklarera och redovisa inkomster i två länder, säger Christin Hjortsberg på Skattemyndigheten.

Coronavirus i Skåne

Hon är Skatteverkets expert på deklarationsfrågor för gränspendlare och har sin arbetsplats på myndighetsgemensamma Öresunddirekt, som samordnar olika myndigheter.

Måste räkna arbetsdagar

I det så kallade Öresundsavtalet mellan Sverige och Danmark måste man som gränspendlare uppfylla vissa kriterier. Oftast handlar det om att ens inkomst ska komma från ”det andra landet”. 

– Förvirringen i år är att räkna arbetsdagar i respektive land i förhållande till Öresundsavtalet som är det avtal som reglerar beskattningen mellan Sverige och Danmark, säger Christin Hjortsberg.

För att bli fullt beskattad i Danmark ska man ha utfört sitt arbete på plats med minst 50 procent under löpande 3 månadersperioder.

– Detta har ju många inte uppnått eftersom man suttit hemma och arbetat, och måste nu fördela sin inkomst mellan länderna.

Se mer i videon ovan om vad du ska tänka på när du deklarera som Öresundspendlare.

Detta är Öresund direkt

Öresunddirekt är ett myndighetsgemensamt arbete mellan Skatteverket, Försäkringskassan,  Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen som har verksamhetsansvar.

Allt startade med en bro över Öresund 2000 och uppgiften var att serva privatpersoner boende i både Sverige och Danmark med information om de olika regelverken i respektive länder.

Deras uppdrag är också att främja den gemensamma arbetsmarknaden och identifiera så kallade gränshinder som uppstår på grund av olika lagstiftningar mellan länderna. 

När det gäller gränshinder har man ett samarbete med Nordiska Ministerrådet i Köpenhamn vars huvudsakliga arbete är att jobba vidare med de olika problemen som uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet