Foto: Mikael Nilsson

Efter bilattacken – döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man som körde sin bil, märkt med en nazistsymbol, rakt in i en grupp demonstranter i Malmö döms till villkorlig dom och dagsböter på 13 600 kronor för en rad brott, bland annat hets mot folkgrupp.

Det var i juni förra året som mannen i hög fart, två kvällar i rad, körde mot en grupp irakier som manifesterade mot Sveriges asylregler på gräsmattan utanför Migrationsverket i Malmö. Andra gången fick han sladd och krockade med ett träd.

Irakierna höll då kvar honom tills polisen kom. Mannen sprejade med pepparsprej mot demonstranterna, och han hade även två knivar på sig.

Han döms nu för hets mot folkgrupp, skadegörelse, vårdslöshet i trafik och brott mot lagen om förbud gällande knivar. Enligt tingsrätten är omständigheterna sådana att det är visat att motivet för brottet var att kränka en grupp personer personer på grund av ras, hudfärg eller etniskt ursprung.

23-åringen frikänns dock för vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.