”Med de nya DNA-svaren som stöd fattar vi därför ett nytt skyddsjaktbeslut.” skriver David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter DNA-svar: Nytt beslut om skyddsjakt på varg i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det var varghanen från reviret på Linderödsåsen som dödade en kviga inom reviret förra veckan. Det visar DNA-svar som gör att länsstyrelsen nu fattat ett nytt beslut om skyddsjakt på varg.

Skyddsjakten träder i kraft direkt vid nästa eventuella angrepp, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ett likadant beslut fattades den 25 oktober. Det överklagades dock och förvaltningsrätten upphävde skyddsjakten då man ansåg att risken var för stor att fel varg skulle fällas.

Vargen i Skåne

Den varg som förvaltningsrätten var rädd för skulle fällas var en genetiskt viktig varg från Norge som rört sig i Skåne i höst. Den verkar nu ha lämnat Skåne – den kopplas till angrepp i Kronoberg förra veckan.

”Risken att vi jagar fel varg liten”

– Med de nya DNA-svaren som stöd fattar vi därför ett nytt skyddsjaktbeslut. Eftersom skyddsjakten bedrivs med specialtränad hund är risken att vi jagar fel varg mycket liten, säger David Börjesson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Under torsdagen har länsstyrelsen också fått DNA-svar från de vargar som dödades enligt paragraf 28 på Linderödsåsen i oktober. Båda vargarna kom från reviret och var valpar som fötts under 2023.

I videon nedan berättar Tom Espgård på länsstyrelsen om den känslostorm som revs upp efter att två vargar sköts i mitten av oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helgens vargskjutningar rör upp känslor – i videoklippet berättar Tom Espgård på länsstyrelsen mer. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Jonas Ekströmer/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet