Lastbilschauffören var kraftigt berusad när olyckan skedde. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Två kördes ihjäl – rattfull lastbilschaufför döms

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören undvek alkolåset genom att låta fordonet vara i gång. Färden slutade i en våldsam kollision i Vankiva och krävde två människors liv. Nu döms lastbilschauffören till fängelse.

Det var i november 2020 som en man och en kvinna avled i en kollision med en lastbil på länsväg 117 i Vankiva utanför Hässleholm.

Lastbilschauffören, som enligt vittnen körde vingligt, hade 2,37 promille i blodet när han kom över på andra körbanan och orsakade olyckan. Han döms nu till 4,5 års fängelse för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Domen meddelades under torsdagen i Hässleholms tingsrätt, i samband med rättegångens sista dag.

”Snubblande nära uppsåtligt”

Kristina Andersson, rådman i Hässleholms tingsrätt, beskriver händelsen som ”snubblande nära uppsåtligt brott”.

– När man med alkohol i kroppen agerar på det sättet som han gör så är det ett medvetet risktagande, säger Kristina Andersson till SVT Nyheter Skåne.

När olyckan skedde hade lastbilens motor varit i gång i 27 timmar. Enligt mannen var det för att hålla förarhytten varm när han sov. Domaren menar att det var för att kunna dricka alkohol och sedan köra igen.

– Han hade inte fått i gång bilen om han inte hade låtit den gå, säger Kristina Andersson.

Ville ha lägre straff

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt den dömdes advokat, Niclas Larsson. Han yrkade på ett lägre fängelsestraff för sin klient.

– Han är inte likgiltig till det han har gjort. Med tanke på omständigheterna är ett skäligt straff fängelse i 2,5 år, säger han till Norra Skåne.

Enligt Norra Skåne meddelas domen skriftligt om en vecka. Niclas Larsson och åklagaren i fallet Emelie Eriksson kommer efter det ta ställning till om huruvida de ska överklaga eller inte.

Så här sa några bybor i Vankiva dagen efter olyckan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.