Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga elpriserna fick familjen Majhem att lämna villan i Södra Sandby och flytta hem till Cristians mamma, i en tvårummare i Malmö. – Jag har bara larmet på vibration för att inte väcka de andra, säger Cristian som är bagare och går upp före hustrun Yanni och sonen Kevin. Foto: Hans Larsson/SVT

Efter elprischocken: Så lever familjen hos farmor i tvårummaren

Uppdaterad
Publicerad

När elräkningarna landade på flera tusen fick Cristian Majhem och hans familj nog. De flyttade in i Cristians mammas tvårummare i Malmö.

– Det går bra, men det är lite trångt, säger Cristian Majhem.

I augusti slutade elräkningen för familjen Majhems villa i Södra Sandby på totalt 4 397 kronor för 822 kWh. För att slippa oroa sig för hur mycket elräkningarna skulle komma att stiga i vinter, beslutade sig familjen för att stänga villan och anta erbjudandet om att flytta till Malmö.

Hela familjen sover i vardagsrummet och Cristians mamma, som är på jobbet när SVT Nyheter kommer på besök, i lägenhetens enda sovrum.

Elpriserna i Skåne

Farmor vill att de stannar

Men trots trängseln klagar inte farmor som nu får träffa sitt barnbarn Kevin varje dag.

– Hon vill nog gärna att vi bor här permanent, säger Cristian Majhem och skrattar.

Inte heller Yanni Majhem, som nu delar bostad med sin svärmor, klagar.

– Hon är jättesnäll, hon är som min egen mamma, säger hon.

Börjar dagis i januari

Familjen följer elprisets utveckling dag för dag. I oktober och november har priserna sjunkit rejält, men när de ska flytta tillbaka är inte beslutat än.

– Vi stannar här i alla fall december ut, sen får vi se. Kevin börjar på dagis i Södra Sandby i januari och vi hoppas kunna flytta hem då för att slippa pendlingen, säger Cristian Majhem.

Nu håller familjen tummarna för en mild vinter.

– Jag saknar utrymmet i huset, och köket och sängen, säger Yanni Majhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet