Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturskoleeleverna i ”Lund symphonic band” är tillbaka på repetition för första gången sedan slutet på förra året. Foto: Firas Razak

Efter fem månader: Kulturskolans orkestrar samlas

Publicerad

I närmare ett halvår har Kulturskolan i Lunds orkesterelever fått nöja sig med att öva på noter hemma. Men nu, en månad innan terminens slut, har ”Lund symphonic band” återigen samlats i folkparkens rotunda för att spela ihop.

De flesta verksamheter har den senaste tiden fått leva med varierande restriktioner och Kulturskolan i Lund är inget undantag. Förvisso har eleverna fått sina lektioner på distans, men att samla en hel blåsorkester i en och samma lokal har inte varit aktuellt, i alla fall inte fram tills nu. Den tubaspelande eleven Axel Ullman är glad för återgången till viss normalitet.

– Det har varit väldigt tråkigt. Allting kom på samma gång. Skolan försvann, orkestern och privatlektionerna också. Men det är kul att vara tillbaka nu, säger han.

Övar med restriktioner

Kulturskolan har välkomnat tillbaka sina elever i omgångar. Redan efter påsk var de allra flesta tillbaka till den fysiska undervisningen men de riktigt stora grupperna, som exempelvis orkestrarna, har fått vänta på att ses i närmare ett halvår. Nu är de på plats men tillvaron är ändå inte helt som vanligt.

– Vi valde att ha lite kortare träff, utan paus, där vi sitter glest. Så jag hoppas att det ska gå bra, säger läraren Jan Svensson.

Konsert i sikte

Något som ännu inte är aktuellt för ungdomarna i ”Lund symphonic band” är att spela konserter men Jan Svensson har ändå hopp om framtiden. 

– Efter sommaren har vi nog en konsert i sikte om allt går som det ska. En höstkonsert här i rotundan i November, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet