Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när väg E22 öppnas efter kökaoset som varade i två dygn Foto: Fredrik Larsson

Nu öppnar E22 igen efter två dygn av snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret i Skåne orsakade totalstopp på E22 mellan Hörby och Kristianstad sedan onsdagen.

Nu har vägen öppnats upp igen och trafiken släpps på successivt på de olika påfarterna. Det är hastighetsbegränsning på 70 km/h.

Efter två dagars stopp på E22:an mellan Hörby och Kristianstad, trafikplats 31 Hörby N och trafikplats 36 Vä, har trafiken börjat rulla i båda riktningar.

Trafikverkets preliminära prognos för när vägen skulle ha öppnats var vid 04-tiden natten till fredag. Sedan kom en ny prognos på klockan 13.

E22 avstängd efter snökaos

Trafikverket sköt upp prognosen till klockan 15. Detta då man har upptäckt att skadorna på mitträcket, som klipptes upp på 30-50 ställen för att bilar skulle kunna evakueras, är mycket större än vad man befarat.

– Vi behöver gjuta nya betongfundament för att hålla det här mitträcket, det här mitträcket är ju i stål. Och det är för att det ska hindra att det inte inträffar någon mötesolycka längre fram och öka säkerheten på vägen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Mitträcket ska sedan svetsas ihop, vilket inte är helt lätt i minusgrader. Enligt Trafikverket är det en sträcka på två mil som är påverkad.

Men alternativa vägar finns. Gamla E22 och ett par andra vägar är öppna för trafik.

”Väldigt mycket is och halka”

Det har varit totalt trafikkaos på E22 i Skåne under onsdagen och torsdagen. Vissa satt fast i sina bilar i nära ett dygn.

Tidigt på fredagsmorgonen inträffade ännu en olycka på E22, denna gång i höjd med Oskarshamn där en lastbil lastad med personbilar körde i diket vid 07.30-tiden.

– I stora delar av Sverige är det väldigt mycket is och halka, så här är det att ta det försiktigt om man ska ut och köra i dag, säger Bengt Olsson.

Trafikläget varierar beroende på var man befinner sig.

– Allting i stort sett i höjd med småländska höglandet och norrut är väldigt, väldigt kallt men det är relativt sett ganska kallt även i södra delen av landet och det gör att det byggs på is ute på vägar och snö har det kommit så det kommer att finnas utmaningar.

Se hela sändningen om de fortsatta problemen på E22 på SVTPlay.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här rapporterade SVT Nyheter Skånes reporter Julia Wiberg om hur öppningen av vägen fördröjts under fredagen. Foto: Per Lärka / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet