Linn Segerstråle går i klass 8B på Killebäckskolan. Foto: SVT

Efter skolhotet – eleverna firade på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett hot mot Killebäckskolans sommaravslutning beslutade skolledningen att ställa in avslutningen för eleverna i årskurs 1-9. Flera klasser ordnade då egna avslutningar – där lärarna inte fick vara med.

– Det är väldigt synd att det är just skolavslutningen. Det är nästan alltid denna dag man verkligen vill gå och nu slängs allt åt sidan, säger Linn Segerstråle som går i klass 8B på Killebäckskolan.

Tränat i månader

Hon och hennes skolkompisar fick beskedet att skolavslutningen var inställd under torsdagkvällen. Ett par elever i klassen har tränat i flera månader på det musikframträdandet som var planerat. På fredagen fick klassen i stället styra upp sin egen avslutning genom att åka till stadsparken i Lund medan andra klasser firade på liknade sätt på egna håll.

– Det är verkligen tråkigt att det blev såhär men vi kan inte tumma på säkerheten. Att hyra in vakter eller ha polisnärvaro hade bara solkat hela avslutningen. Då kände jag att det var bättre att ställa in, säger Pär Jonsson, rektor på Killebäckskolan.

Inga lärare

Hotet som kom in i tisdags är polisanmält men polisens förundersökning kunde inte bedöma allvaret i hotet i tid innan fredagens planerade avslutning. Skolledningen tog då beslutet att ställa in sommarfirandet.

Inga lärare fick närvara på de informella avslutningarna bestämde rektorn. Han menar att det inte varit likvärdigt om vissa lärare kommit till avslutningar men andra inte. Eleverna kände sig dock ytterligare besvikna av beskedet.

– Det hade varit kul om de kom eftersom klassen gått ihop till en present till våra jättebra lärare, säger Linn Segerstråle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.