Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Lindblom på Östra Göinge kommun hoppas att tävlingen ska få göingarna att skippa vattningen av gräsmattor i sommar. Kommunen har inspirerats av Region Gotland som arrangerade ”Gotlands fulaste gräsmatta” förra året. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Efterlyses: Östra Göinges fulaste gräsmatta

Uppdaterad
Publicerad

Gräset är grönare på andra sidan... kommungränsen. Det hoppas i alla fall Östra Göinge kommun som genom att utlysa tävlingen ”Östra Göinges fulaste gräsmatta” vill uppmana göingarna att inte vattna sina gräsmattor i sommar.

Östra Göinge kommun har tagit inspiration från Gotland, där ”Gotlands fulaste gräsmatta” utsågs förra sommaren.

Det råder bevattningsförbud i bland annat Höör, Hörby och Östra Göinge just nu. Men genom tävlingen vill Östra Göinge kommun vända förbudet till något roligt, berättar Elin Lindblom som är miljö- och bygglovschef på Östra Göinge kommun.

– Vi hoppas på jättemånga bidrag – självklart – och har faktiskt redan fått in ett, första tävlingsdagen, säger Elin Lindblom.

Har ni något tips på hur man får en riktigt ful gräsmatta?

– Man bara låter den vara. Är det torrt och den utsätts för sol så kommer den bli bränd.

I juryn som i slutet av sommaren ska utse vilken gräsmatta som är allra fulast i Östra Göinge sitter bland annat tjänstemän från kommunen. Vinnaren får bland annat en trädgårdskonsultation.

Vad gäller vid bevattningsförbud?

Under ett bevattningsförbud får det kommunala dricksvattnet inte användas till exempelvis bevattning med spridare/slang/sprinklersystem eller till att fylla bassänger och pooler. Det får inte heller användas till exempelvis bil- eller fasadtvätt med vattenslang eller högtryckstvätt, eller till annan aktivitet som innebär stor användning av dricksvatten.

Vatten får endast användas till mat, dryck och personlig hygien. Att vattna blomkrukor/rabatter med vattenkanna är tillåtet.

Det råder just nu, 9 juni, bevattningsförbud i följande skånska kommuner:

Bromölla, Eslöv (endast Hurva), Hörby, Höör, Kristianstad, Skurup och Östra Göinge.

Källa: Svenskt Vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.