Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleonora Linde erbjöds ingen tredje dos vaccin – trots att hon kan ha fått koksaltslösning. Foto: Otto Johansson

Trots två sprutor – Eleonora vet inte om hon är fullvaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

Eleonora Linde vet inte om hon fått sin andra dos vaccin och erbjöds ingen ny trots att hon kan ha fått koksalt i stället för vaccin.

– Om man har blivit vaccinerad så ska man ju veta att man blivit det, det är väldigt läskigt annars, säger hon.

Eleonora Linde fick sin första vaccindos i Stockholm innan hon flyttade till Lund för att studera. Väl på plats passade hon på när Region Skåne arrangerade drop-in-vaccinering på Kårhuset i Lund och tog sin andra dos den 29 september.

Fem fick fel spruta

Några dagar senare fick hon hem ett brev där det stod att fem personer fått koksaltlösning, som används för att späda ut vaccinet, i stället för vaccin vid det tillfälle hon vaccinerat sig. I brevet fanns en uppmaning om att ringa ansvarig läkare.

– Jag ringde upp och då frågade han om jag fått några biverkningar jag sa att jag fått lite ont i armen och då fick jag svaret att jag ska räkna med att jag är vaccinerad.

– Jag gick inte från det samtalet och kände mig trygg med att jag var fullvaccinerad.

Nio personer berörda

I samtalet hon hade med den ansvariga läkaren fick Eleonora Linde inte uppfattningen om att hon hade möjlighet att få en till dos för att vara säker, men när SVT kontaktar Region Skåne menar de att hon kan kontakta vaccinationsenheten för att boka en tid.

– Alla som inte fick det beskedet initialt, eller uppfattat det på det sättet, erbjuds en dos till för att vara på den säkra sidan, säger chefsläkare Daina Selga på Skånes universitetssjukhus i Lund.

När en liknande miss med koksaltslösning skedde tidigare i somras på en vårdcentral i Lund gav man närmre 300 personer en till dos. Denna gång har regionen konstaterat att nio personer kan tänkas ha fått koksaltslösningen i stället för vaccin. Fyra av dem fick inga biverkningar och har därför erbjudits en tredje dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.