”Vi förväntade oss att han skulle ta ansvar och erkänna att mäklaren gjort fel. Men det kändes snarare som att vd:n försvarade honom”, säger Elias och Clara, som nu försöker häva köpet. Foto: Mergim Sulejmani

Elias och Clara lurades av mäklaren: ”Bjurfors tar inte ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för Bjurfors i Skåne erkände att mäklaren gjort fel när han fick se SVT:s klipp med dold kamera från en visning. Men paret – som sedan köpte lägenheten – anser att de fick ett annat bemötande vid ett möte med chefen.

– Han var inte intresserad av att lyssna på oss. Vi fick snarare intrycket av att han försvarade mäklaren, säger Elias Sandblom.

Elias Sandblom och Clara Dellgren trodde att de köpt sin drömlägenhet i Slottstaden i Malmö. Men efter vår granskning, och kontakter med bostadsrättsföreningen, förstod de att affären inte gått rätt till.

– Vi är grundlurande. Och det är mäklarens fel att vi sitter i en situation där vi snart är hemlösa, säger Elias och Clara.

Toppmäklaren i Malmö

Ljög under visningen

SVT Nyheter Skånes reporter gick i våras på visning i en lägenhet med dold kamera. Detta för att se om mäklaren upplyste oss om falska intyg från renoveringen och risken för fuktskador i badrummet – som han visste om. Och toppmäklaren på Bjurfors undanhöll information och ljög för vår reporter.

Nu är lägenheten såld till Clara och Elias – och de fick inte heller veta sanningen.

– Vi fick reda på allt genom SVT:s granskning och bostadsrättsföreningen. Mäklaren berättade inget om att dokumentationen var falsk eller om den rådande tvist som pågår med bostadsrättsföreningen, säger Elias.

”Vi trodde att han som chef skulle ta ansvar”

Efter att de fått reda på att mäklaren inte upplyst dem så bokades ett möte med vd:n för Bjurfors i Skåne och enligt honom skulle den juridiska aspekten diskuteras. Men säljarna dök inte upp och Elias och Clara framförde kritik mot mäklaren till vd:n.

– Men han var inte intresserad av att lyssna på oss eller ta del av de bevis vi lade fram kring de falska dokumenten. Han menade bara att vi skrivit på ett kontrakt och att affären snart går i lås, säger Elias.

Vi visar ett klipp för Elias och Clara från vår intervjun med vd:n för Bjurfors i Skåne, som genomfördes innan deras möte med vd:n. Delen vi visar handlar om just deras lägenhet och att mäklaren ljög för oss när vi var på visning.

”Detta är fel och det är långt under våra värdegrunder. Alla information som kan vara av vikt ska komma en tilltänkt köpare tillhanda”, säger Mattias Larsson, i intervjun.

– Det var det agerandet vi hade förväntat oss. Vi trodde att han som chef skulle ta ansvar och erkänna att mäklaren gjort fel. Men så var det inte, säger Clara.

Mattias Larsson menar att mötet inte handlade om den kritik som framförts mot mäklaren – utan den tvist som förekom mellan säljarna och köparna.

– Mötet handlade inte om felansvar utan om den juridiska processen. Vi kommer att ha ett nytt möte längre fram där kritiken mot mäklaren kommer att lyftas.

Men om du nu får kritiken till dig på ett möte från köpare – bör inte du bemöta det där och då?

– Vi försökte hjälpa köparna med rådgivning i processen i den tvist som förekommer med säljarna.

Elias och Clara uppger att de inte blivit informerade om att ett nytt möte ska hållas.

”Vi har inte samma upplevelse av mötet”, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne. Foto: Ebba Torstensson

Satt tyst när mäklaren ljög

På mötet deltog även mäklaren, trots att han tagits ur tjänst, efter vår granskning. Elias släkting närvarande också på mötet. Och enligt Elias så frågade släktingen mäklaren tre gånger om han kände till att det fanns falska intyg på lägenhetens renovering.

– Till slut svarade mäklaren ”nej”, berättar Elias.

Vad sa vd:n då?

– Ingenting.

Olika upplevelser

Under vår intervju med vd:n, tio dagar innan mötet med Elias och Clara, visade SVT Nyheter Skåne bevis för Mattias Larsson – bevis som styrkte att mäklaren kände till de falska intygen.

– Jag kan inte kommentera den delen. Ord står mot ord och vi har inte den upplevelsen av mötet.

Men du har ju sett bevis på att mäklaren känner till intygen – bör inte du då ingripa när han ljuger för köparna?

– Vi delar inte den upplevelsen av mötet.

”Vårt förtroendekapital är noll”

Enligt Mattias Larsson är mäklaren och de affärer vi granskat anmält till Fastighetsmäklarinspektionen – något Elias och Clara inte fått information om av Bjurfors.

– Det känns inte som att det kan vara sant om man ser till chefens beteende på mötet, säger Clara.

Mattias Larsson menar att de har varit tydliga med att framföra att de anmält mäklaren.

Paret har sålt sin nuvarande lägenhet och blir snart hemlösa. De försöker häva köpet och deras advokat har även reklamerat affären direkt till Bjurfors.

– Vi hoppas att de tar ansvar för sina misstag och rättar till det som gjorts fel. Vårt förtroendekapital för Bjurfors är noll just nu, säger Elias.

Mäklaren är uppsagd

SVT Nyheter Skåne har försökt att nå mäklaren för en intervju – men han har inte svarat.

Och under tisdagskvällen meddelande Mattias Larsson att mäklaren nu är uppsagd – efter firmans interna utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet