Elräkningen tredubblades – kan bli slutet för svenska vintertomater

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns skyhöga elpriser har drabbat många företag. Ett av dem är Sveriges största tomatodling, som ligger strax utanför Trelleborg. Elräkningen för december blev tre gånger högre än vanligt, och nu kan de tvingas sluta odla året om.

När SVT Nyheter Skåne besökte tomatodlingen i slutet av oktober stod det klart att företagets elräkning hade dubblerats, och som en följd behövde de höja sina priser. Men elpriserna fortsatte öka och elräkningen i december blev tre gånger det vanliga.

– Det är stor efterfrågan på svenska tomater, och vi kan inte producera med förlust i flera år framöver. Vi kommer att diskutera en prisökning med våra kunder inför nästa vinter, säger Mindaugas Krasauskas, platschef på Alfred Pedersen & Son.

Elpriser Gävleborg

Kan behöva sluta vinterodla

Inga fler prishöjningar kommer ske denna vinter, eftersom priserna förhandlas i förväg. Men företaget står inför ett val: Antingen måste de börja producera egen el, vilket skulle leda till högre priser nästa vinter – eller så kommer de helt enkelt behöva sluta odla tomater under vinterhalvåret.

– Jag tycker det är extremt viktigt att vi stannar kvar i branschen, för det är inte så många svenska tomatodlare som odlar året runt, säger Mindaugas Krasauskas.

I klippet ovan får du följa med in på tomatodlingen och höra mer om hur elpriserna påverkat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet